Au reușit să evadeze din Afganistan
Externe 5 septembrie 2023, 19:52 | 319

Sunt fericite pentru că sunt libere. Asta afirmă cinci femei, care au reușit să fugă din Afganistan, unde erau amenințate de talibani. În 2021, când aceștia din urmă au revenit la putere, cele cinci femei nu au reușit să părăsească Afganistanul cu transportul aerian către țările occidentale, scrie AFP.

În Afganistan femeile cu pricina erau fie profesoare în școli secrete, fie prezentatoare.

NAVEEN HASHIM, activistă pentru drepturile femeilor, fostă cercetătoare: "Fiecare progres pe care l-am făcut în ultimii 20 de ani s-au încheiat într-o noapte, pe 16 august. Eu lucram cu Guvernul, eram consilier al ministrului politicii și am fost amenințată de talibani, amenințări cu privire la viața mea. Am plecat din Afganistan în Pakistan."

Libertățile femeilor s-au redus constant, de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în 2021.

NAVEEN HASHIM, activistă pentru drepturile femeilor, fostă cercetătoare: "Sunt convinsă că în Franța voi avea parte de multe oportunități. Prin urmare, îmi voi începe viața aici, îmi voi începe munca. Sunt fericită pentru că sunt liberă și voi fi liberă să aleg să fiu fericită, să aleg să lucrez, să aleg să ies în oraș. Voi putea face în Franța ceea ce deja nu mai este posibil de făcut în Afghanistan."

MUZHGAN FERAJI, fostă jurnalistă: "Când mi-am părăsit țara și am mers în Pakistan. Situația din Pakistan era aceeași ca în Afganistan, cu diferite probleme, în mod special, economice. Apoi, probleme de securitate și probleme conjugale. Am venit aici și acum sunt atât de fericită, dar trebuie să spun că femeile din Afganistan nu trebuie uitate. Oamenii de acolo nu trebuie uitați, pentru că au nevoie de sprijinul Națiunilor Unite."

Femeile din Afganistan, care și așa se confruntă cu o serie de interdicții, se declară neputincioase în fața celui mai nou ordin dat de talibani - saloanele de înfrumusețare din țară au fost închise luna trecută.

În 2021, după retragerea haotică a forţelor internaţionale din Afganistan şi prăbuşirea fostului guvern, talibanii au impus restricţii ample în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi, mai ales pentru femei. Conform ONU, aproape jumătate din populația Aganistanului trăiește în sărăcie.

Opinia ta contează. Comentează!