Republica Moldova a semnat contractul de colaborare cu Bulgartransgaz
Economic 27 octombrie 2022, 19:27 | 850

Undă verde pentru accesul și transportarea gazelor naturale din Bulgaria spre Republica Moldova. Un contract în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău de către șefii Energocom și Bulgartransgaz. Republica Moldova va avea acces la terminalele din Turcia și Grecia, a declarat într-o conferință de presă președintele Bulgariei, Rumen Radev, alături de președintele Maia Sandu.

Președintele Bulgariei a specificat că prin semnarea contractului, gazoductul bulgar va putea fi utilizat drept cale de transport a gazului către Republica Moldova, însă fără posibilitatea de stocare a acestuia.

RUMEN RADEV, președintele Bulgariei: "Avem gazoductul transbalcanic, care poate asigura Republica Moldova cu gaz, de la nord la sud, și așa, cu posibilitățile de reversiune, de la sud la nord. Putem livra gaz din Grecia, Turcia și România pentru Republica Moldova. Cu semnarea contractului de azi întindem o mâna de ajutor Republicii Moldova, care se afla într-o situație complicată. Este un exemplu de solidaritate și atitudine comună ca Moldova să-și asigure securitatea energetică, ceea ce înseamnă surse diversificate și prețuri mai mici."

Potrivit lui Radev, prin conducta transbalcanică, anual se transportă 15 miliarde de metri cub de gaze naturale, dintre care, România și Bulgaria beneficiază de trei miliarde de metri cubi. Accesul la surse alternative de energie va consolida independența energetică a Republicii Moldova, a subliniat președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Scopul nostru e să rămânem uniți și să construim un viitor prosper și pașnic, iar viitorul nostru e în Uniunea Europeana, alături de Bulgaria și alte țări. Salut semnarea contractului dintre Energocom și compania de transport a gazelor naturale Bulgartransgaz. Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezistenți în actuala criza. Mulțumim și pentru sprijinul financiar acordat pe linia asistenței pentru dezvoltarea prin cooperarea bulgară pentru dezvoltare."

Președintele Bulgariei a mai declarat că țara sa susține integrarea europeană a Republicii Moldova, iar contractul semnat joi la Chișinău este un pas important în acest sens.

Opinia ta contează. Comentează!