Sprijin pentru Republica Moldova
Politic 20 septembrie 2023, 20:14 | 528

Chișinăul va găzdui, pe 17 octombrie, cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de către oficialii de la București, Berlin și Paris în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, la summit sunt așteptați oficiali din peste 30 de țări și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Această platformă a fost inițiată de prietenii noștri pentru a aduna toate țările din UE, dar și din afara ei, care sunt prietene Republicii Moldova și care au simțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul Rusiei în Ucraina. Vom analiza care sunt necesitățile de sprijin pentru Republica Moldova."

În cadrul acestei reuniuni vor fi puse în dezbatere mai multe fonduri, privind dezvoltarea infrastructurii și tranziția energetică, independența energetică și ajustarea la schimbările de mediu.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "La reuniunile anterioare, de la Berlin, București și Paris, Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuielilor în facturi și pentru ajutorul fermierilor cu motorină gratis. În acest an, Guvernul va discuta cu cele peste 30 de țări despre sprijinul care este necesar pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, legate de salarii și pensii, pentru susținerea păturilor vulnerabile ale societății."

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei a avut loc în Germania, la Berlin, în aprilie trecut. În cadrul conferințelor, partenerii de dezvoltare au anunțat angajamente financiare și umanitare pentru Republica Moldova, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, care urmează să fie alocate și valorificate în următorii ani.

Opinia ta contează. Comentează!