Circa 200 de salvatori au intervenit noaptea pentru lichidarea consecințelor furtunii
Social 26 iulie 2023, 18:47 | 340

Circa 200 de salvatori au intervenit noaptea trecută pentru lichidarea consecințelor furtunii, care s-a abătut asupra mai multor localități, inclusiv orașul Chișinău. În peste 75 de sate au fost pene de curent. Crengile sau chiar copacii dați la pământ au blocat traficul rutier pe mai multe străzi și drumuri naționale. Vântul puternic a distrus mai multe construcții.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, pagube s-au înregistrat în Chișinău, în raioanele Edineț, Glodeni, Dondușeni, Râșcani, Ocnița, Fălești, Drochia și în Bălți. A fost nevoie de intervenția salvatorilor, pentru a debloca drumurile în municipiul Edineț și în alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și a crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule.

Circulația rutieră în municipiul Edineț a fost restabilită. Echipele IGSU au fost antrenate la deblocarea traseului spre Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni.

Un agricultor din satul Buzdugeni și-a găsit livada de meri pusă la pământ de furtună.

Către ora 06:00, în localitățile afectate au fost peste 100 de intervenții, cu aproape 50 de autospeciale.

Multe localități au rămas în beznă. În dimineața zilei, erau deconectate parțial de la curent peste 75 de localități din Drochia, Dondușeni, Soroca, Râșcani sau Edineț.

Pagubele materiale urmează a fi stabilite de comisiile locale pentru situații excepționale. Cei afectați vor primi ajutor, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "O să solicit Ministerului Apărării să accelerăm lucrul comisiilor situațiilor excepționale locale în așa fel, încât pe parcursul zilei de astăzi să colectăm toate necesitățile. În special, ardezie, materiale de construcție în așa fel încât azi după masă sau mâine să putem aproba distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar ca urgent să reparăm casele oamenilor. La fel, domnule Parlicov, vă rog să lucrați cu cei de la Red Nord Energy să reconectăm toate casele și instituțiile la energie electrică."

Guvernul va suporta cheltuielile pentru prejudiciile materiale cauzate de intemperie.

Opinia ta contează. Comentează!