Inteligența artificială îi poate ajuta pe unii oameni să vorbească din nou
Externe 5 septembrie 2023, 19:55 | 253

Inteligența artificială îi poate ajuta pe unii oameni să vorbească din nou, potrivit unui studiu publicat de revista Nature. Un grup de savanți din California lucrează pentru a crea un dispozitiv în acest sens. Pentru cei ca Ann Johnson, care și-a pierdut capacitatea de a vorbi la vârsta de 30 de ani, după un accident vascular cerebral, este o licărire de speranță, scrie Reuters.

Este vorba despre un dispozitiv care citește semnalele creierului. Experții spun că este prima dată când cuvintele rostite și expresiile faciale sunt decodificate astfel. Ann Johnson a ales acest avatar, cu o voce care a fost sintetizată dintr-un videoclip filmat la nunta ei. Cercetătorii studiului spun că munca lor s-a bazat pe Ann, a cărei accident vascular cerebral a lăsat-o fără capacitatea de a vorbi sau de a-și mișca brațele, notează Reuters.

Cercetătorii spun că instrumentul lor de inteligență artificială poate primi și înregistra semnalele din creierul ei și le poate transmite prin avatar.

KAYLO LITTLEJOHN, cercetător Chang Lab: "Pe scurt, un dispozitiv de înregistrare neuronală este plasat pe suprafața creierului lui Ann. Semnalele înregistrate de la creier sunt apoi trimise la un piedestal înșurubat în partea de sus a craniului și apoi la un computer, unde un model AI convertește semnalele neuronale în text decodat, sinteză sonoră a vorbirii și animație facială avatarului. Și apoi acele ieșiri sunt afișate atât ei, cât și oricărei persoane, care vizionează. Și acest lucru i-ar permite în mod ideal să comunice, folosind o proteză neuronală de la creier la vorbire."

SEAN METZGER, doctorand: "La Change Lab ne concentrăm cu adevărat pe restabilirea vocii pentru oamenii care au pierdut-o din cauza unor condiții, precum accidentele cerebrale vasculare sau scleroză laterală amiotrofică."

Dispozitivul actual al lui Ann, o tablă cu litere, o poate ajuta doar să scrie literele. Cercetătorii susțin că sistemul lor de inteligență artificială poate funcționa de cinci ori mai rapid. Ei lucrează pentru a îmbunătăți mașina și, în cele din urmă, pentru a-i ajuta pe pacienți să-și transmită gândurile mai precis. De asemenea, ei speră să facă versiuni mai mici, fără fir, care sunt mai ușor de utilizat, scrie Reuters.

KAYLO LITTLEJOHN, cercetătoare Chang Lab: "Aceasta a fost prima dovadă a principiului sintezei inteligibile a vorbirii și a controlului avatarului de la cineva care nu poate vorbi."

EDWARD CHANG, președinte chirurgie neurologică: "Mă simt foarte norocos să lucrez cu un grup de studenți, ingineri și savanți, cu toții ca o echipă, care are a avut un singur scop în ultimii zece ani - să construiască un dispozitiv care să restabilească vorbirea. Și suntem atât de aproape să facem asta, ceva ce va fi o soluție reală pentru pacienți. Speranța mea e că aceasta va fi doar o treaptă spre multe alte lucruri care pot fi făcute pentru oamenii care și-au pierdut abilitatea de a comunica, pentru a realiza potențialul lor deplin."

Opinia ta contează. Comentează!