Igor Munteanu spune că administrarea proastă a sistemelor informatice a provocat risipă de bani publici
Politic 24 martie 2021, 15:24 | 1387

Auditorii vorbesc de ”concluzii amețitoare”, după ce au verificat modul în care sunt finanțate și gestionate sistemele informatice din instituțiile de stat. Președintele comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, spune că ”absența unui cadru normativ favorizează anarhia și risipa de bani publici”. Potrivit deputatului, este nevoie de acțiuni urgente de remediere și urmărire.

Igor Munteanu face referire la un raport al Curții de Conturi, prezentat Comisiei, în care se arată că în Republica Moldova au fost implementate până în luna noiembrie trecut 939 de sisteme și produse informatice în valoare de un miliard de lei. Potrivit lui Igor Munteanu, auditarea acestui sector s-a făcut pentru prima dată de la înființarea Curții de Conturi, iar concluziile sunt ”amețitoare”.

IGOR MUNTEANU, deputat al Platformei DA: "1. Peste 71% din cele 939 de sisteme informatice au fost instalate în absența unui concept și regulament de operare/funcționare. 2. Contrar legii, cadrul normativ metodologic lipsește și astăzi, ceea ce favorizează acțiunile contradictorii, anarhia, dublările și risipa de bani publici. 3. Anual, bugetul de stat achită 388 de milioane de lei pentru servicii de mentenanță a sistemelor informatice, auditul identificând suspiciuni serioase de fraudă în procesul de menținere, actualizare și dezvoltare a sistemelor."

Curtea de Conturi a mai stabilit că nu toate sistemele informatice sunt funcționale și valorificate sau utilizate corespunzător. Totodată, este evidențiată necorelarea serviciilor informaționale cu platformele și serviciile guvernamentale, printre care ”MCloud”, ”MConnect”, ”MPay”, ”MPass” și ”MSign”. Aceasta a provocat vulnerabilități în aspectul securității datelor, incompatibilitatea soluțiilor IT, precum și costuri adiționale pentru conformarea acestora la cerințele impuse.

Opinia ta contează. Comentează!