Acordul grânelor, prelungit cu două luni
Externe 18 mai 2023, 19:52 | 276

Acordul cu privire la exportul grânelor ucrainene din porturile Mării Negre, intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, și care urma să expire astăzi, a fost prelungit de Moscova pentru încă două luni, scrie Al Jazeera. Până în prezent, Rusia a amenințat în repetate rânduri că nu va reînnoi documentul ce permite livrarea în siguranță a cerealelor. Anunțul a fost făcut de către președintele Turciei.

RECEP ERDOGAN, președintele Turciei: "Durata ultimei prelungiri era pe cale să se încheie. Cu eforturile țării noastre și sprijinul prietenilor noștri ruși și ucraineni, s-a convenit ca culoarul de cereale să fie extins pentru încă două luni."

Pactul semnat vara trecută la Istanbul permite exportul în siguranță a cerealelor ucrainene și a produselor ruse către piețele lumii. Până acum au fost exportate în siguranță 30 de milioane de tone de cereale. Acesta fapt a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale agravate de războiul neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina. Kievul este unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "Importanța inițiativei de la Marea Neagră și Memorandumul de înțelegere paralel dintre Organizația Națiunilor Unite și Federația Rusă sunt clare. Aceste acorduri au importanță pentru securitatea alimentară globală."

Occidentul a impus sancţiuni dure Rusiei din cauza invaziei sale pe scară largă a Ucrainei, pe care a lansat-o în februarie anul trecut. Deși Rusia invocă mereu pretinse dificultăți privind propriile produse agricole, exporturile de alimente și îngrășăminte nu sunt sancționate.

Opinia ta contează. Comentează!