Președintele Volodomir Zelenski îndeamnă Vestul la viteză în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei
Externe 19 ianuarie 2023, 20:05 | 219

Ne aflăm într-un moment-cheie al războiului, Rusia nu trebuie subestimată, iar Ucraina trebuie să primească și mai multe arme pentru a face față. Armele reprezintă calea spre pace. Sunt mesajele transmise la Forumul economic de la Davos. În timp ce Putin se arată convins în victorie, Volodomir Zelenski îndeamnă Vestul la viteză în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei.

VOLODIMIR ZELENSKI președintele Ucrainei: "Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni. Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a se gândi este utilizat de statul terorist pentru a ucide. Livrarea sistemelor de apărare antiaeriană trebuie să depășească atacurile cu rachete viitoare ale Rusiei. Livrările de tancuri din Vest trebuie să depășească o altă invazie de tancuri ruse."

La Davos, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-a exprimat temerea că ajutorul livrat Ucrainei nu este suficient și pentru a rezista în fața invaziei ruse este nevoie de mai mult sprijin.

ANDRZEJ DUDA președintele Poloniei: "În acest moment armele sunt cruciale pentru că acest război este cu adevărat foarte dificil. Nu este sfârșitul războiului. Încă sunt mulți soldați ruși în prima linie și ne temem că ei pregătesc, că în aceste momente ei se pregătesc de o nouă ofensivă, probabil, în câteva luni. Deci, este crucial de trimis Ucrainei acum sprijin militar adițional, în special tancuri moderne, rachete moderne pentru a apăra Ucraina, dar întâi de toate pentru a opri ofensiva Rusiei."

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că este periculos de subestimat Rusia și că toate eforturile sunt îndreptate spre a susține Ucraina în așa fel ca să câștige războiul.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Din acest motiv, dacă vrem o soluţie negociată de pace asupra războiului din Ucraina, trebuie să furnizăm sprijin militar Ucrainei. Aceasta este singura cale. Armele reprezintă calea spre pace."

Între timp, în pofida eșecurilor pe care le înregistrează pe câmpul de luptă, Putin le vorbește lucrătorilor de la o fabrică militară din St. Petersburg despre victorie.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Este garantată, nu am nicio îndoială. Sunt câteva lucruri, care stau la baza victoriei noastre - unitatea și solidaritatea poporului rus și, în general, a poporului rus constituit din mai multe națiuni, dar și eroismul soldaților noștri."

Mâine, la baza aeriană Ramstein din Germania, șefi din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări şi din NATO se vor reuni pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Mesajul principal va reprezenta: mai mult sprijin, mai mult sprijin modern, arme mai grele și mai mult decât arme pentru că ea luptă pentru valorile noastre, e o luptă pentru democrație."

Germania se află sub presiunea de a livra tancuri Leopard 2. Întrebat de ce Berlinul ezită să livreze Kievului aceste tancuri, cancelarul Olaf Scholz a răspuns că ”subiectul este în discuții cu aliații”. Ca războiul să se încheie, agresiunea Rusiei trebuie să eșueze, a adăugat Scholz.

Opinia ta contează. Comentează!