Rețea internațională destructurată
Social 11 august 2023, 20:49 | 560

O rețea internațională de trafic de persoane și organe umane a fost destructurată în Grecia. Potrivit unor informații apărute în presa locală, printre cei implicați în schemă s-ar afla cetățeni ai Republicii Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că Ambasada Republicii Moldova din Grecia s-a autosesizat în legătură cu acest caz. Potrivit autorităților, până în prezent, în adresa reprezentanței diplomatice nu au fost expediate informații oficiale despre faptul că ar fi vizați cetățeni moldoveni.

INTERPOL împreună cu Centrul European pentru Educație și Cercetare au destructurat o rețea internațională de trafic de persoane, inclusiv din Republica Moldova, exploatate ca mame surogat și pentru prelevare ilegală de ovule. În cadrul anchetei, au fost arestate nouă persoane, printre care și o femeie, cetățean al României, iar alte persoane sunt date în urmărire internațională, inclusiv două femei din Republica Moldova. Rețeaua este anchetată pentru trafic de persoane, adopția ilegală a minorilor, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.

Potrivit autorităților elene, în schemă este implicat și personalul unei clinici medicale din Creta. Angajații sunt suspectați că au activat ca paravan și intermediari pentru adopții ilegale. Printre cele nouă persoane arestate, se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania, care coordona grupul infracțional. Victimele, femei și adolescente, erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde rămâneau însărcinate, iar apoi nășteau copii care erau preluați de așa-ziși clienți din mai multe țări, care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbați singuri sau cupluri de același sex care nu îndeplineau cerințele legale pentru fertilizare în vitro. Venitul grupării criminale provenit de la fiecare surogat varia între 70 de mii și 100 de mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!