Își vinde comândul ca să trăiască
Social 12 iulie 2018, 19:51 | 61425

O bătrână de 88 de ani, din Ialoveni, își vinde lucrurile pregătite pentru înmormântare, doar ca să poată supraviețui. A trecut prin război și foame, a muncit zeci de ani de zile pe câmpuri, iar acum primește o pensie de 1000 de lei. O mai ajută copiii, dar nu vrea să le fie o povară. Merge în fiecare zi la Chișinău, unde așteaptă ca cineva să-i cumpere obiectele făcute de ea în lungile nopți de iarnă.

Nadejda Ciornea vine în fiecare zi, cu noaptea în cap, la Chișinău, caută un loc liber la piața improvizată în preajma Teatrului ”Mihai Eminescu” și pune la vânzare prosoape, fețe de masă sau țoluri. Până nu demult vindea tablourile pictate de fiul său, care a decedat, dar nevoia a făcut-o să își scoată și lucrurile pregătite pentru înmormântare. Câteva sute de lei cere pe ele, nu mai mult.

Bătrâna spune că a dat multe din lucruri de pomană, iar pentru că i-au mai rămas, a decis să facă un ban.

În viața ei a înfruntat multe nevoi - război, foamete. Ani de zile a muncit pe câmpuri, iar acum primește o pensie de 1000 de lei.

Mai mult pierde decât câștigă, în schimb, discută cu oamenii, chiar dacă cei mai mulți dintre cumpărători sunt străini.

Femeia are un spirit critic față de tot ce se întâmplă în societate, dar și față de conducere. În opinia Nadejdei Ciornea, actuala guvernare este responsabilă de faptul că tot mai mulți oameni pleacă pentru totdeauna în străinătate, unde pot să-și câștige existența.

La începutul acestui an, mărimea medie a pensiei în Republica Moldova era de 1.527 de lei. În total sunt înregistrați peste 716 mii de pensionari.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie