Reuniunea teatrelor naționale românești a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, cu genericul „Atât de aproape”
Externe 7 septembrie 2023, 17:25 | 735

Reuniunea teatrelor naționale românești a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul cu genericul „Atât de aproape” începe săptămâna viitoare cu un program extins. Vor fi jucate spectacole montate la București, Iași, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca și Târgu-Mureş. Invitat special este trupa Teatrului Ivan Franko din Kiev. ”Este imperios necesar ca să avem acest festival pentru a demonstra că frumosul va salva omenirea”, afirmă Petru Hadârcă, directorul Teatrului "Mihai Eminescu".

Reuniunea teatrelor naționale românești va fi precedată de un showcase, care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta”. Timp de o săptămână se va desfășura o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului național "Mihai Eminescu" pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Național "Mihai Eminescu": "Eu sunt mândru și bucuros că reușim deja să transformăm un proiect, care inițial era numai un vis! Inițial ne doream ca un an, al doilea an, a fost așa o încercare și uite ca devenit o normalitate și o tradiție."

Al doilea an consecutiv, în familia teatrului românesc este invitat Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev care va prezenta pe 21 septembrie spectacolul muzical „Vrăjitoarea Din Konotop”.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Național "Mihai Eminescu": "Colegii noștri de la Kiev, care uite joacă teatru, cu bombele care explodează, cu sirenele și pericolul. Noroc de ei că ucrainenii rezistă și avem posibilitatea să creăm sărbătoare spectatorului, în pace, în liniște și în bucurie. Este imperios necesar ca să avem acest festival pentru a demonstra că frumosul va salva omenirea."

În Scuarul Teatrului „Mihai Eminescu” va fi amplasată expoziția de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, semnată de Florin Ghioca, dedicată restaurării picturilor atinse de gloanțe în timpul Revoluției din 1989.

Reuniunea teatrelor naționale românești este organizată cu sprijinul Ministerelor Culturii de la Chișinău și București, al Institutului Cultural Român, al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției.

Opinia ta contează. Comentează!