În școlile de la sate nu sunt psihologi
Social 10 februarie 2023, 21:24 | 1778

În aproape toate școlile de la sate nu sunt psihologi. În unele instituții, această funcție nici nu a fost ocupată vreodată, iar cei mai mulți elevi nu au fost consultați de vreun medic pediatru. Situația ar putea să se schimbe în bine, în viitorul apropiat. De două săptămâni a pornit la drum „Caravana Sănătății”. Este vorba despre o clinică mobilă, dotată cu echipament medical și cu doi specialiști: un psiholog și un medic pediatru. Aceștia vor oferi consultații în toate satele din raionul Cimișlia.

Gimnaziul ”Tudor Strișcă” din Satul Nou nu a avut nicio dată angajat un psiholog, această funcție este mereu vacantă, iar copiii au deseori nevoie de consiliere.

NATALIA MOCANU, director adjunct al Gimnaziului „Tudor Strișcă” din Satul Nou, raionul Cimișlia: "Rolul psihologului este foarte important într-o școală, noi ducem lipsă de această funcție și atunci când avem nevoie solicităm serviciul și copiii chiar au nevoie de consiliere în permanență, chiar și noi adulții. De aceia le suntem recunoscători specialiștilor atunci când ne oferă aceste servicii gratuite și la orice solicitare sunt receptivi. -De cât timp este vacantă această funcție? -Nicio dată nu am avut această în instituție, deoarece nu sunt specialiști."

CRISTINA BUȚANU, psiholog: "Clinica mobilă este un suport foarte mare pentru psihologi pentru că în primul rând ajungem la adolescenții care nu prea au posibilitatea să ajungă la centru. Mai ales cei din localitățile rurale mai îndepărtate. Ei ajung la noi la centru, dar nu toți, mai ales cei care au nevoie, chiar ei nu ajung. Ajungem noi la ei, prin această clinică mobilă, ne deplasăm aici, la locul unde ei se află și le oferim servicii psihologice așa cum este necesar."

Cât timp psihologul se ocupă de consilierea elevilor, medicul pediatru îi examinează pe alții. Alexandra Constantinov spune că în zonele rurale sunt copii, care nu au fost consultați niciodată de un medic pediatru.

ALEXANDRA CONSTANTINOV, medic pediatru: "Este un cabinet pe roți, este încălzit, noi muncim câte 7-8 ore fără întrerupere și e încălzit permanent, are sursă de iluminare, fotoliu ginecologic și chiar măsuță pentru examinarea bebelușului, apă. facem teste screening, oferim informații, contraceptive gratuit."

Ionela este elevă în clasa a IX-a și spune că astăzi a aflat multe lucruri noi.

Acest proiect este implementat de către Ministerul Sănătății, împreună cu Asociația Obștească „Sănătate pentru Tineri”, Youth Klinic, cu sprijinul Organizației Salvați Copiii România .

Opinia ta contează. Comentează!