Școlarii basarabenilor stabiliți în Elveția au început anul de învățământ la final de august
Social 28 august 2023, 16:12 | 1117

Mai mulți copii ai basarabenilor stabiliți în Elveția au mers la școală, începând anul de studii la final de august. La școala cu predare în limba română din Zurich, picii imigranților au marcat nu doar ”primul sunet” ci și Ziua independenței Republicii Moldova.

Această femeie are doi copii. A locuit opt ani în Germania, dar la începutul lunii august s-au mutat în Elveția. Tot atunci a decis că își aduce copiii la Școala ”Guguță”.

Familia Horvat face un drum de 60 de kilometri în fiecare duminică, pentru a-și aduce copilul la Școala Guguță.

Familia Cozma stă de zece ani în Elveția. Ambii copii sunt născuți acolo.

Cei mici spun că le place la școala cu predare în limba română, își dau silința să învețe cât mai multe cuvinte noi, românești.

PATRICIA PODOLEANU, profesoară, Școala Guguță: ""Școala ”Guguță” este acreditată de Ministerul Educației din Elveția. Toți copiii care frecventează școala vor primi la final un certificat de absolvire, care va certifica cunoștințele lor în limba română. La întoarcerea în Republica Moldova sau România vor avea dovada că știu să scrie, să citească și să vorbească corect în limba română."

Orele cu predare în română au loc săptămânal. Din septembrie, școala ”Guguță” se extinde cu cu o filială în orașul Basel.

MARIANA GRATI, fondatoarea Școlii Guguță: "La Școala ”Guguță” am ținut neapărat să avem câteva obiceiuri din Republica Moldova. În primul rând, imnul Republicii Moldova și ”primul clopoțel”."

Școala Guguță activează din martie 2023 si aduna copii din Republica Moldova și România, interesați să-și dezvolte vocabularul și să antreneze dicția.

Opinia ta contează. Comentează!