Salarii majorate în 2018
Social 14 octombrie 2019, 20:22 | 4646

Salariile procurorilor s-au dublat, in ultimii trei ani, iar judecatorii au lefuri care depasesc media europeana. Ei ridica lunar pana la 30 de mii de lei, in functie de vechimea in munca. Pentru comparatie: salariul mediu pe economie este mai putin de 7 mii de lei. Un judecator incepator are un salariu de aproximativ 18 mii de lei, iar leafa unui magistrat de la Curtea Suprema de Justitie ajunge la 30 de mii de lei, lunar.

Am mers prin instanțe să discutăm cu judecătorii. Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ne-a mărturisit că leafa e bună.

În aceeași instanță l-am întâlnit pe judecătorul Sergiu Stratan. El spune că salariul brut îi ajunge pentru trai, deoarece e singur, fără familie. Dacă situația s-ar schimba, probabil și necesitățile ar fi mai mari.

Deranjați însă de curiozitatea noastră s-au simțit unii procurori.

Altul ne-a spus că se grăbește la o ședință de judecată, deși aceasta încă nu începuse.

Altfel s-a comportat cu presa un procuror de la Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Ina Malai ne-a ascultat cu atenție și ne-a spus ce crede despre situația financiară.

Deși par a fi mari, cu un simplu calcul matematic deducem că salariile unor judecători și procurori sunt totuși insuficiente pentru cumpărarea mașinilor din clasa premium sau vilelor de milioane. Mulți însă dintre ei ne-au demonstrat contrariul. Se plimbă în bolizi de zeci de mii de euro și își construiesc sau cumpără case de milioane.

Potrivit Biroului Național de Statistică, salariul mediu lunar în trimestrul II al anului curent, în sectorul bugetar, a constituit 6 mii 676 de lei, iar în sectorul economic - 7 mii 535 de lei. Un profesor are un salariu brut de 6 mii 523 de lei, iar un angajat din agricultură - 4 mii 578 de lei. De asemenea, potrivit informațiilor apărute în mediul virtual, un artist începător al Teatrului de Operă și Balet are 3 mii 500 de lei pe lună. Un medic are, în medie, 7 mii 300 de lei, lunar. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie