Audit cu „surprize” la Moldtelecom
Economic 18 septembrie 2019, 20:01 | 3319

Premii salariale de 250 de mii de lei și călătorii de lux la Dubai, Amsterdam, Tel Aviv sau Berlin. De acestea s-a bucurat fostul director al Moldtelecom Dan Mitriuc. Pentru deplasările mai mult turistice decât de serviciu, compania a plătit peste 400 de mii de lei, a anunțat noul director al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru, într-o conferință de presă. Potrivit lui, foștii șefi ai Moldtelecom au ales unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Dubai, unde o singură noapte de cazare costă aproape 700 de euro. Dan Mitriuc nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile.

Un audit efectuat la Moldtelecom a scos la iveală mai multe practici vicioase - utilizarea resurselor companiei în scopuri personale, angajări fictive și chiar achitarea unor plăți pentru servicii inexistente. De exemplu, în anul 2013, Moldetelecom și o întreprindere cu capital străin au încheiat un acord privind întreținerea bazei de date pentru realizarea portabilității numerelor. Moldtelecomul s-a obligat să achite o plată lunară în mărime de 3 eurocenți pentru fiecare număr alocat operatorului prelicență.

Neregulile nu se opresc aici. În octombrie 2012, Moldtelecom a încheiat cu o companie nerezidentă un contract privind traficul internațional de voce.

Eugeniu Moraru a mai spus că ”sistemul s-a asigurat bine prin niște clauaze abuzive stabilite în contract astfel ca acesta să nu poată fi reziliat”. Totodată, directorul APP îl acuză pe fostul director al Moldtelecom Dan Mitriuc de utilizarea resurselor companiei în scopuri personale.

De fapt, profitul Moldtelecom din anul 2018 a fost mai mic decât cel din 2017, iar Moraru spune că nici nu poate fi vorba despre o performanță a conducerii companiei. Auditul a mai descoperit că multe dintre deplasările peste hotare ale șefilor Moldtelecom plătite din banii companiei erau făcute în scopuri personale. De exemplu, fostul director general și fostul director financiar au efectuat o călătorie în Dubai în perioada 6-10 martie curent, care au costat Moldtelecom-ul 125 de mii de lei.

Potrivit lui Moraru, deplasări neargumentate, care ar putea fi catalogate ca având mai mult scop turistic decât de serviciu au mai fost efectuate de Dan Mitriuc în orașele Amsterdam, Tel Aviv și Berlin, pentru aceste călătorii fiind cheltuite din contul Moldtelecom-ului peste 400 de mii de lei. Moraru și-a exprimat speranța că fostul director va restitui statului cheltuielile neargumentate în cel mai scurt timp, iar ca să fie mai convingător a spus că după finalizarea auditului, toate neregulile depistate vor fi transmise Procuraturii. Printre acestea - existența unei liste VIP, în care erau incluse persoane de notorietate, majoritatea politicieni, care erau deserviți prompt și prioritar în cazul apariției unor probleme tehnice la serviciile prestate de Moldtelecom.

Moraru a mai declarat că Moldtelecomul rămâne un jucător important pe piața de telecomunicații, iar Agenția Proprietății Publice va susține dezvoltarea companiei și nu o va scoate la privatizare. Dan Mitriuc nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile aduse de Eugeniu Moraru. Mitriuc a fost desemnat în funcția de director al Moldtelecom în aprilie 2016, la nici două luni de la învestirea Guvernului Filip. El a lucrat anterior la Victoriabank, la Căile Ferate, la MoldovaGaz şi la două companii, care gestionau afacerile media ale lui Vladimir Plahotniuc. 

Opinia ta contează. Comentează!