Şedinţă cu ușile închise
Social 20 iunie 2018, 20:14 | 1300

Ședința de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, unde s-a decis nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, s-a desfășurat fără prezenţa operatorilor posturilor de televiziune. Judecătoarea Rodica Berdilo le-a permis să filmeze doar câteva minute la început şi momentul pronunţării deciziei. Directorul de program al Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, susţine că este vorba despre o încălcare a Codului Electoral, deoarece jurnaliștii au statut de observatori naționali în cadrul procesului electoral. Şi mai mulţi jurnalişti consideră că este vorba despre un abuz.

Potrivit directorului de program al Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica, instanța de judecată a avut de examinat un caz electoral și, în consecinţă, trebuia să fie respectat Codul Electoral.

Expertul Asociaţiei Promo-LEX a mai declarat pentru Jurnal TV că acțiunile instanței sunt un abuz.

Decizia instanței a trezit nedumeriri și printre alţi juriști. Consilierul Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun a spus pentru portalul Media Azi că vede în acest caz limitarea dreptului jurnaliștilor de a avea acces la informația de interes public. Potrivit lui Ion Guzun, această ședință era prea importantă, de aceea îngrădirea accesului jurnaliștilor nu este motivată.

Şi mai mulţi jurnaliști au calificat decizia judecătoarei în privinţa operatorilor de televiziune drept un abuz. Ei au adăugat că, astfel, le-a fost îngrădit accesul la informație, deoarece evenimentul a fost unul de interes public.

Şi președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, spune că limitarea accesului echipelor de filmare la această ședință de judecată constituie „un abuz și o încălcare a libertății presei”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie