Energocom a semnat la Cernavodă un Memorandum de Înțelegere cu Societatea Națională Nuclearelectrica din România
Social 18 iulie 2023, 20:02 | 335

Guvernul de la Chișinău ar putea să investească în Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, pentru a putea importa energie nucleară din România. Compania Energocom a semnat, la Cernavodă, un Memorandum de înțelegere cu Societatea Națională Nuclearelectrica. Prezent la ceremonie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că este un document ce va produce efecte în următorii ani, în contextul în care Republica Moldova și-a propus să atingă zero emisii de carbon până în 2050.

Potrivit ministrului Parlicov, dacă Republica Moldova va investi ă în Nuclearelectrica, va beneficia de energie sigură, durabilă și la prețuri competitive.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Republica Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relația specială cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse."

Directorul general al Nuclearelectrica a declarat că unitățile 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât și al Republicii Moldova.

COSMIN GHIȚĂ, directorul general al Nuclearelectrica: "Împreună cu Energocom putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din Republica Moldova. De asemenea, suntem mândri să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, deoarece dezvoltarea și inovarea se bazează pe personal cu înaltă calificare."

Ministrul Energiei al României, Sebastian Ioan Burduja, a accentuat că planul de investiții în centrala nucleară este unul dintre proiectele care poate fi realizat de comun acord. Energocom a cumpărat energie electrică produsă de Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie