Războiul i-a schimbat planurile
Social 11 octombrie 2023, 19:39 | 659

Războiul din țara sa l-a determinat să rămână aici pentru o perioadă nedeterminată. Mihail Zeldin-Gipsman, un bărbat de 29 de ani, cetățean al Israelului, care acum o lună a ajuns la Chișinău cu familia sa, avea bilet de avion spre Tel Aviv duminică, 8 octombrie. Zborul a fost anulat. Bărbatul zice că acest război este unul fără precedent.

MIHAIL ZELDIN-GIPSMAN, doctorand în economie: "Rădăcinile mele, pe linia mamei, vin de aici. Mama mea a crescut în Bălți. Bunica mea a fost șef de catedră, profesor. A studiat filologia romană, limba franceză. Din cauza unor probleme, vin deseori la Chișinău. Și de această dată am venit din cauza unor probleme de familie."

Acum, Mihail Zeldin-Gipsman află ce se întâmplă în țara sa de la rude sau prieteni. A aflat și despre persoanele apropiate, care au dispărut după ce gruparea Hamas i-a atacat pe participanții la un festival de muzică.

MIHAIL ZELDIN-GIPSMAN, doctorand în economie: "Cu regret, un coleg de-al soției mele a participat la acel festival. De atunci, Andrei este dat dispărut. Nu cunoaștem ce e cu el. Pagina mea de facebook este plină de anunțuri cu rudele unor cunoscuți de-ai mei. Aceștia au fost uciși sau au dispărut."

Mihail Zeldin-Gipsman este sigur că atacatorii vor primi riposta cuvenită.

MIHAIL ZELDIN-GIPSMAN, doctorand în economie: "Israel a organizat o mobilizare fără precedent. Timp de 48 de ore au fost mobilizați peste 300 de mii de oameni, benevol sau în regim alert. Mulți oameni au ajuns la bazele militare înainte de a primi o notificare din partea autorităților. În Gaza, situația economică este mai gravă, pentru că interesele organizației Hamas nu sunt axate pe dezvoltarea regiunii. Sigur, este o criză pentru toată regiunea. O tragedie pentru mulți oameni, dar nu este vorba despre, cum o numesc economiștii, un stat eșuat. Este o organizație teroristă."

Bărbatul speră ca în curând situația din regiune va reveni la normal și el va ajunge acasă împreună cu familia.

Opinia ta contează. Comentează!