Comuniștii și socialiștii au decis să boicoteze ședințele Parlamentului, cerând alegeri anticipate
Politic 22 decembrie 2022, 19:32 | 901

După deputații Partidului Șor, și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au decis să boicoteze ședințele Parlamentului. Aceștia au părăsit astăzi sala de ședințe, cerând dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Opoziția acuză guvernarea de tendințe autoritare și limitare a dreptului de exprimare, ca urmare a suspendării licențelor de emisie a celor șase posturi TV, care ar fi controlate de Ilan Șor sau Rusia.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a cerut audierea în Parlament a premierului Natalia Gavrilița și a șefei Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu, cu privire la decizia de suspendare a celor șase posturi de televiziune. În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile trebuie să ”curețe spațiul informațional de toxine propagandistice”.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Decizia nocturnă de vineri, de suspendare a activității a șase posturi de televiziune, este arbitrară, nu are nicio acoperire juridică și este una deosebit de radicală. Republica Moldova va avea mari probleme cu democrația și nu este nicio claritate cum Republica Moldova va asigura pe viitor un stat de drept."

IGOR GROSU el, ro, președintele Parlamentului: "De trei zile, nu știu cum voi, dar eu simt că mediul nostru informațional miroase mai bine, ceva mai bine miroase, mai puțină putoare propagandistică, mai puțină, voi ați simțit? La unii este o dependență de acest miros, de aceea trebuie să continuăm să purificăm spațiul informațional și de-al curăța de toxinele propagandistice."

Înainte de a părăsi ședința plenară, deputații socialiști și cei comuniști au solicitat o pauză de jumătate de oră, apoi au organizat la tribuna centrală a Parlamentului un protest față de suspendarea licenței celor șase posturi TV, acuzate de Consiliul Audiovizualului că promovează agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Noi nu dorim să fim mobilă în acest Parlament care categoric trebuie dizolvat. Oamenii au dreptul să judece politicienii, iar alegerile sunt o modalitate de a întreba cetățenii ce cred ei despre un partid sau altul. Nici în perioada lui Plahotniuc Republica Moldova nu a trăit asemenea instrumente și asemenea atitudini. E deosebit de rușinos ceea ce faceți voi astăzi. Vă spunem - Rușine! Rușine!"

LILIAN CARP, deputat PAS: "E clar că nu e ca pe timpul lui Plahotniuc când din același „kuliok” se finanțau aceste televiziuni. E clar că CA-ul a avertizat aceste televiziuni până în pânzele albe despre faptul că ei încalcă Codul Deontologic."

Pe 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a suspenda, pe perioada stării de urgență, licența de emisie a șase televiziuni din Republica Moldova. Este vorba despre Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova, RTR Moldova, TV6 și Orhei TV. Reprezentanții acestor posturi de televiziune, inclusiv fugarul Ilan Șor, au declarat că decizia este una politică.

Opinia ta contează. Comentează!