Proiect de sprijin pentru mass-media
Social 15 martie 2024, 20:20 | 531

Parlamentul a aprobat cu 57 de voturi ale deputaților puterii crearea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media. Mijloacele financiare vor fi distribuite anual, iar alocația va fi stabilită în Legea bugetului de stat.

Potrivit inițiatorilor, crearea Fondului de subvenționare va contribui la dezvoltarea pluralismului mediatic, va fortifica independența editorială și economică a instituțiilor mass-media și va încuraja abordarea subiectelor și problemelor din domeniile de interes social, precum și realizarea investigațiilor jurnalistice în problemele de interes public.

PETRU MACOVEI, directorul Asociației Presei Independente: "În legătură cu aceste crize numeroase care au lovit societatea noastră, în Republica Moldova, dar și în regiune. Mă refer atât la pandemie cât și la criza de securitate și cea energetică s-a înțeles lucrul că trebuie susținute anumite proiecte media. Statul nu finanțează mass-media. El va finanța anumite proiecte care vizează domenii prioritare și importante pentru țara noastră."

Instituțiile vizate vor trebui să întrunească mai multe condiții - înregistrarea în Registrul instituțiilor mass-media, respectarea Codului deontologic, prezența pe piață de cel puțin un an, lipsa restanțelor la bugetul public național, lipsa sancțiunilor pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului. În același timp, sunt instituții media care nu vor putea primi subvenții - furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, instituțiile mass-media cu caracter publicitar și cele fondate de formațiuni politice.

VIRGILIU PÂSLARIUC, deputat PAS, autorul proiectului: "Noi am creat acum un cadru legal acre permite existența acestui fond. Beneficiari sunt acele instituții care sunt înregistrate și noi punem accent pe monitorizarea și responsabilitatea editorială. Va fi un concurs public, iar lista beneficiarilor va fi plasată pe site. Se vor aloca din buget resurse, dar evident că nu doar ele vor fi. Vor fi și granturi și donații și toate posibilitățile de subvenționare prevăzute de lege."

Valoarea mijloacelor financiare ale Fondului de subvenționare va fi aprobată anual, iar alocația va fi stabilită în Legea bugetului de stat. Totodată, Fondul va putea fi completat cu donații, sponsorizări, granturi sau alte surse financiare care nu sunt interzise de lege. Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs de un consiliu format din reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Finanțelor și ai organizațiilor reprezentative de media. De asemenea, sunt reglementate procedurile de desfășurare a concursului și monitorizarea valorificării mijloacelor alocate.

VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog: "Acest efort îl putem înscrie în acțiuni în domeniul securității naționale, să avem o presă puternică, capabilă care are fonduri pentru ca să fie independentă și să poată informa obiectiv asta este parte din securitatea națională a Republicii Moldova. Cu ce aș începe este întărirea presei independente de a face reportaje, de a scrie știri pe subiecte internaționale. Este un lucru foarte important și este exact domeniul puternic afectat de propaganda rusă. Noi trebuie să facem așa ca presa noastră locală, națională, oameni care trăiesc aici și țin cont de interesul național al Republicii Moldova."

Documentul va intra în vigoare după trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Opinia ta contează. Comentează!