Guvernul a decis desființarea sistemului de alerte și transmisiuni în caz de pericol în Republica Moldova
Politic 8 decembrie 2021, 20:05 | 1077

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege, care prevede introducerea unui moratoriu la construcția stațiilor PECO pentru șase luni. În acest timp, autoritățile vor stabili criterii mai stricte de edificare a benzinăriilor. Detalii despre acest subiect și despre alte proiecte, aprobate astăzi de executiv, vedeți în continuare.

Guvernul a decis desființarea actualului sistem de înștiințare și transmisiuni în caz de pericol sau de apariție a situațiilor excepționale. Acesta s-a adeverit a fi vechi - din cele 800 de sirene instalate în localități doar 127 sunt funcționale. Noul sistem va include canalele digitale de comunicare, care vor putea înștiința populația în mod operativ și eficient.

Guvernul a aprobat Avizul la proiectul de lege privind amnistia, cu ocazia împlinii a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Sub incidența actului de amnistie vor cădea 1.723 de deținuți, dintre care 67 vor fi pasibili eliberării imediate. Amnistia nu va putea fi aplicată în privința persoanelor care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum și acțiuni de corupție sau conexe corupției.

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind piața petrolieră. Acesta prevede introducerea unui moratoriu la construcția stațiilor PECO timp de șase luni. De asemenea, va fi eliminată taxa fixă pentru licenţa privind importul şi comercializarea cu ridicata de 260 de mii de lei anual. În schimbul acestei sume fixe, se propune introducerea unei taxe de import de zece lei per tonă. Potrivit inițiativei legislative, vor fi majorate de până la zece ori amenzile aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu. De asemenea, se propune revenirea la formularea legii din 2018, astfel încât vânzarea angro să se facă doar către consumatorilor finali.

Opinia ta contează. Comentează!