Canada va oferi Republicii Moldova un sprijin financiar în valoare de două milioane de dolari
Externe 12 mai 2023, 20:00 | 853

Canada va oferi Republicii Moldova un sprijin financiar în valoare de două milioane de dolari. Un anunț în acest sens a fost făcut de către prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, după întrevederea cu președintele Maia Sandu. Totodată, Canada va sancționa persoane și entități conexe din Republica Moldova, care pun în pericol pacea și securitatea internațională sau care s-au implicat în acte semnificative de corupție.

JUSTIN TRUDEAU, prim-ministrul Canadei: "Canada este solidară cu Republica Moldova, așa cum în aceste momente vedem invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, dar în același timp vedem în Republica Moldova o campanie de dezinformare, destabilizare."

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Ottawa, Justin Trudeau a reafirmat sprijinul Canadei pentru Republica Moldova prin anunțarea unei noi inițiative, pentru a ajuta Poliția națională să își sporească capacitatea de a asigura securitate, în special în zonele care găzduiesc un număr mare de refugiați din Ucraina. Prin Programul operațiuni de stabilizare și pace, Canada sprijină un nou proiect de două milioane de dolari, pentru o perioadă de 18 luni.

La rândul său, președintele Maia Sandu a declarat că apreciază oportunitatea de a discuta despre modalități de îmbunătățire a cooperării bilaterale.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Canada a fost printre primele țări care au recunoscut independența Republicii Moldova. Astăzi, țara mea se confruntă cu provocări mari, din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. Ne străduim să rămânem parte a lumii libere și avem nevoie de sprijinul tuturor țărilor democratice și apreciem foarte mult sprijinul Canadei."

Prim-ministrul Justin Trudeau a mai anunțat că prin Parteneriatul de asistență tehnică și în colaborare cu Biroul Comisarului pentru Afaceri Judiciare Federale din Canada, țara sa va trimite judecători canadieni la Chișinău pentru a împărtăși cele mai bune practici care sporesc capacitatea instituțională și consolidează responsabilitatea și integritatea judiciară.

Canada co-prezidează, împreună cu Germania, Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților în cadrul Conferințelor ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!