Odihnă în mizerie, la ”Nistru”
Social 13 iulie 2019, 21:39 | 4611

Tabara de odihna „Nistru” din Saharna, raionul Rezina, arata ca un grajd. Asa spun oamenii care si-au lasat copiii sa petreaca acolo o parte din vacanta, pentru ca nu au de ales. Directorul taberei le recomanda celor nemultumiti sa-si ia copilul acasa. Unul dintre acestia a decis ca e mai bine sa cheme jurnalistii intr-o excursie.

Vasile Garabagi din Rezina și-a adus fetița la tabăra „Nistru” săptămâna trecută. Când a intrat în dormitoarele pentru copii, a rămas mască. Pereți jerpeliți, ferestre fără draperii, toalete murdare și mult praf.

Directorul taberei, Sergiu Racu, spune că nu a găsit specialiști care să facă o muncă pe potrivă.

Am intrat într-o încăpere de 36 de metri pătrați, unde sunt cazați 10 copii, deși specialiștii recomandă nu mai mult de cinci. Dar nu asta este cel mai grav, spune Vasile Garabagi. Podeaua din cameră este veche, șubredă, iar pentru a ascunde acest lucru, a fost așternut un covor.

Copiii își păstrează hainele în genți. Dulapuri sunt, dar puține. În patru zile nu a venit nimeni să șteargă praful, acest lucru fiind lăsat pe seama copiilor.

Directorul instituției are altă opinie - copiii trebuie învățați să facă ordine.

În unele camere, plafoanele stau gată să cadă...

În cele din urmă, ajungem la blocurile sanitare și cabinele de duș. Aici e întuneric și murdar. Lipsește hârtia igienică și săpunul. Copiii se bucură doar de apă.

Replica directorului taberei este percepută ca un sfat dat părinților.

Mergem în altă încăpere, unde ne așteaptă o surpriză! Camere colorate cu pereți roz, geamuri cu jaluzele, paturi pentru două persoane, dulapuri pentru haine, toaletă și cabină de duș în fiecare cameră. Familia Garabaji a rămas uimită de cele văzute.

Inițial, Sergiu Racu ne-a spus că aici sunt cazați doar copii cu merite deosebite la învățătură...

Ulterior, însă, ne-a explicat că totul depinde de banii achitați. O astfel de cameră costă 1000 de lei pentru 10 zile de odihnă, nu 400, cât a plătit familia Garabaji.

Părinții sunt nemulțumiți și de faptul că elevii sunt lăsați să se scalde într-un bazin murdar.

Sergiu Racu ne-a explicat că acest bazin are, de fapt, o altă menire, dar nu poate să le interzică copiilor să intre în apă.

Directorul taberei Nistru ar face o reparație, dar... zice că nu are bani. Acesta ne-a arătat și un bloc, unde se fac lucrări de reabilitare.

Am mers la Rezina, la Direcția educație a raionului, dar toate ușile erau încuiate. În schimb, am reușit să vorbim cu președintele raionului, Vasile Gobjilă. Acesta ne-a spus că a fost la tabăra din Saharna, dar nu a văzut acolo nimic ce l-ar pune pe gânduri sau i-ar fi trezit nemulțumirea. Ne-a promis că va lua măsuri...

Autorizația pentru tabăra ”Nistru” a fost emisă de Centrul de sănătate publică Orhei. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie