Moldovenii nu merg la psiholog
Social 19 iulie 2023, 19:59 | 3250

De teamă să nu fie arătați cu degetul, moldovenii nici nu se gândesc să meargă vreodată la psiholog. Asta e concluzia generală a unui studiu realizat de Magenta Consulting. Oamenii de rând aleg să caute alinare sufletească la rude sau la prieteni, dar nu la specialiști. Auto-percepția despre starea emoțională este bună pentru 36% dintre moldoveni. Aproape 40 la sută își evaluează starea ca fiind nici bună, nici rea, și doar 6% o descriu ca fiind foarte bună, afirmă experții de la Magenta Consulting.

Respondenții au fost întrebați, în primul rând, cum își descriu sănătatea psiho-emoțională la etapa actuală. Majoritatea nu s-a adresat niciodată la un psiholog, afirmă experții. Deși ponderea persoanelor care recunosc că au avut de suferit emoțional în ultima perioadă este mare, totuși numărul celor care apelează la servicii de psihoterapie este mic. Pentru comparație: în Statele Unite, 36% dintre americani au fost cel puțin la o ședință de consiliere în ultimul an.

STUDIUL REALIZAT DE MAGENTA CONSULTING: "Rezultatele sondajului arată că 93% dintre moldoveni nu au apelat niciodată în ultimul an la psihoterapeut. Doar 5% au apelat, odată sau de trei ori, la consiliere."

Psihologii susțin că cetățenii nu apelează la ajutorul specialiștilor din varii motive. Unul dintre acestea ar fi teama că vor fi tratați inadecvat de către cunoscuți, dacă le spun că au nevoie de ajutor psihologic. Alte motive pot fi negarea sau minimizarea problemelor de sănătate mintală, costurile ridicate pentru a plăti ședințe constant, experiențe de consiliere anterioare negative sau preferințele pentru alte surse de sprijin - rude, prieteni, familia extinsă.

Sondajul Magenta Consulting a fost efectuat în perioada 1 aprilie – 1 mai curent pe un eșantion de 1159 respondenți. Marja de eroare este de aproape 3%.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie