Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore de Procuratura Anticorupție
Politic 23 martie 2021, 17:30 | 1196

Deputații Partidului Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov au fost reținuți ieri pentru 72 de ore, după ce Legislativul a încuviințat ridicarea imunității lor parlamentare, la cererea procurorului general. Cei doi au fost audiați, iar la domiciliile și birourile acestora au fost efectuate percheziții.

Dezbaterile în plenul Parlamentului au început cu un discurs al procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a cerut lipsirea de imunitate a deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov. Discuțiile au durat până aproape de ora 21.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Potrivit probatoriului Denis Ulanov a săvârșit infracțiunea prevăzută de art.190 alin.5 din Codul Penal, escrocherie. Denis Ulanov a săvârșit cu intenție în calitate de complice încă o infracțiune prevăzută de art.243 alin.3 din Codul Penal, adică spălarea banilor."

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Cine este totuși conducătorul grupului criminal organizat despre care vorbiți în sesizare, Plahotniuc sau Șor?"

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Plahotniuc este în cazul dat conducătorul organizației criminale, dar domnul Șor, grupul criminal."

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "Categoric resping orice acuzație privind complicitatea mea în ceea ce se numește frauda bancară. Această infracțiune este de multe miliarde de lei și cei care cu adevărat au făcut-o trebuie să primească o pedeapsă corespunzătoare. Încă o dată spun: nu voi fugi nicăieri. O să colaborez cu ancheta. Am anunțat mereu."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: "De ce era nevoie în calitate de avocat să mergeți și să deschideți câteva conturi prin care să treacă banii aceștia, pe urmă să treacă la cumpărător."

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "Este o întrebare puțin ciudată. Avocatul îndeplinește acele însărcinări, pe care i le dă clientul."

INGA GRIGORIU, deputat Platforma DA: "Spuneți-mi vă rog dumneavoastră în perioada când ați făcut aceste tranzacții ca avocat ați știut despre proveniența acestor bani?"

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "Cu certitudine, despre proveniența banilor nu știam. De toate subiectele ce țin de plăți, proveniența banilor, gestionarea conturilor bancare se ocupau alți oameni."

DAN PERCIUN, deputat PAS: "În opinia dumneavoastră, cum a fost posibil ca Banca de Economii să ofere acel credit de 12 milioane companiei SitDOWN, în condițiile în care era o companie off-shore?"

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "De partea financiară s-a ocupat altă persoană. Eu îmi asum acest răspuns. Puteți să mă testați la poligraf."

În timpul dezbaterilor, deputatul Octavian Țâcu a cerut ca întreg Partidul Șor să fie declarat neconstituțional.

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat neafiliat: "Astăzi cred că s-au întrunit condițiile ca noi să declarăm Partidul ȘOR drept unul neconstituțional, iar ulterior să fie scos în afara legii. Personal, voi face un proiect de lege pe care îl voi înainta fiecărui deputat în parte pentru a-l semna."

Replica deputatului formațiunii respective, Marina Tauber, a fost una caustică.

MARINA TAUBER, deputat Partidul Șor: "Nu este nici sportiv, nici bărbat. Este zero. Domnule Țîcu, noi înțelegem că nu vă merge la nimic, nici în istorie, nici în sport, nici în politică. Nu plângeți, vă rog, că toată lumea deja face glume pe seama dumneavoastră."

Ambele decizii privind lipsirea de imunitate a deputatului Partidului Șor Denis Ulanov au fost aprobate cu câte 70 de voturi. Amintim că și deputatul fracțiunii Partidul Șor, Petru Jardan a rămas fără imunitate parlamentară. Legislativul a aprobat, cu 68 de voturi, demersul procurorului general, care l-a acuzat de abuz de serviciu. Petru Jardan a respins acuzațiile și a făcut trimitere la prezumția de nevinovăție.

Opinia ta contează. Comentează!