Summit tensionat în Franța
Externe 26 august 2019, 20:44 | 901

Reuniunea liderilor celor mai industrializate 7 ţări din lume se încheie astăzi. Pe agenda summitului G7 din Franța au fost războaiele comerciale, schimbările climatice şi incendiile din pădurea amazoniană. Discuțiile nu au fost însă lipsite de tensiune, mai ales după ce președintele american, Donald Trump, a cerut reîntoarcerea Rusiei în grupul elitelor economice.

Liderii celor mai industrializate ţări din lume s-au așezat la masa de discuții dornici să găsească soluții la cele mai grave probleme ale planetei. Un subiect fierbinte din cadrul summitului a fost salvarea pădurii amazoniene, care arde de două luni, fără ca preşedintele şi guvernul Braziliei, țara cea mai afectată, să se implice. Astfel, a fost decisă acordarea unui ajutor de 20 de milioane de dolari țărilor care au de suferit de pe urma flăcărilor. Nu a fost trecută cu vederea nici problema plasticului, care poluează oceanele. Pentru a atrage atenția asupra acestui subiect, președintele francez, gazda reuniunii, le-a oferit celor participanți la discuții câte un ceas special creat pentru această ocazie.

De la discuțiile legate de mediu a lipsit însă Donald Trump, care a declarat anterior că problemele ce vizează schimbările climatice sunt intenționat exagerate. Liderul de la Casa Albă a preferat alte subiecte - a propus reîntoarcerea Rusiei în grupul elitelor economice din care a fost exclusă după anexarea, în 2014, a peninsulei Crimeea. Propunerea a fost respinsă de aliații europeni ai Statelor Unite și de Uniunea Europeană, potrivit cărora, Moscova nu a făcut nimic în toți acești ani pentru a schimba situația. Donald Trump a continuat discursul autoritar, amenințând Franţa, care şi-a anunţat intenţia să taxeze cu 3% afacerile companiilor americane de tehnologie care activează în Hexagon.

Între timp, mii de persoane, printre care și reprezentanți ai mișcării „Vestele Galbene”, dar și separatiști din Țara Bascilor, au protestat în apropiere de Biarritz, unde are loc summitul G7, în încercarea de a le atrage atenția liderilor grupului asupra încălzirii globale și nivelul de sărăcie care e în continuă creștere. Manifestația a degenerat în violențe cu forțele de ordine.

Departe de agitația din jurul summitului, Primele Doamne ale liderilor de la G7 au avut un program ceva mai relaxat, au băut vin franțuzesc și au descoperit cultura bască.

13 mii de polițiști și jandarmi păzesc zona unde sunt cazaţi cei mai influenţi politicieni de pe planetă, un palat construit de Napoleon, transformat în hotel de cinci stele. Rezidenții pot intra doar pe baza de permis special, iar toate mașinile sunt controlate de geniști. 

Opinia ta contează. Comentează!