A început recepționarea dosarelor pentru cei care doresc să beneficiezi de subvenții din partea statului
Social 28 august 2023, 15:52 | 413

Guvernul înregistrează dosarele fermierilor, care tind să primească subvenții din partea statului. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, afirmă că astfel de sprijin nu va îmbunătăți situația agricultorilor atâta timp cât nu va fi schimbată abordarea sistemică în agricultură. Problema nu este în bani, declară Vladimir Bolea, ci în forma economică practicată de antreprenori.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Republica Moldova continuă să fie o țară exportatoare de cereale, iar marea majoritate a agricultorilor care au probleme sunt exportatori sau sunt din lanțul valoric scurt de producere. De aici productivitatea foarte joasă, prețuri de cost foarte mari și prețuri de vânzare dictate de bursele internaționale. Drept consecință, profituri mici sau deloc. Iar când tragem linia vedem că cele șase miliarde de lei dați până acum au dezvoltat o agricultură bazată pe producția de materie primă și deloc axată pe procesare."

Potrivit ministrului Agriculturii, acești producători ar trebui incluși în lanțurile valorilor de producere a făinii și în zootehnie.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Paradoxal, noi avem materie primă, care stă la baza furajelor pentru animale – porumbul și grâul, iar în același timp, importăm carne. Noi avem materie primă de calitate foarte bună, la prețuri foarte mici și subvenționăm aceste șase miliarde în economia statelor în care noi facem export de materie primă."

Ministerul Agriculturii urmează să redefinească sistemul de subvenționare prin reorientarea lui spre procesare. Vladimir Bolea speră că sistemul economic agricol va deveni unul funcțional, care să corespundă necesităților cetățenilor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Subvențiile se dau în agricultură pentru fortificarea agricultorilor și pentru garantarea că cetățenii vor avea produse ieftine pe masă. În prezent, lucrul acesta nu se întâmplă. Prețurile mici la cereale nu se reflectă în produsele derivate, cum ar fi mălaiul sau produsele de panificație. Ele sunt în două lumi paralele."

În opinia lui Vladimir Bolea, sectorului agricol îi lipsește acum o atitudine adecvată a fermierilor și un plan de afaceri bine definit. Există posibilitatea introducerii unei noi legi, care să interzică în viitor cultivarea anumitor culturi în regiuni specifice din Republica Moldova, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Opinia ta contează. Comentează!