Mai multe arme și sancțiuni împotriva Rusiei a cerut astăzi preşedintele Ucrainei la Forumul Economic Mondial
Externe 23 mai 2022, 19:38 | 643

”Mai multe arme și sancțiuni maxime împotriva Rusiei!” Asta le-a cerut preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participanților la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos. Într-un mesaj video, Zelenski a declarat că acțiunile adoptate până acum față de Rusia sunt insuficiente și a rugat ca statele lumii să fie mai dure în raport cu agresorul.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie maxime. Astfel încât orice potenţial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecinţele imediate ale acţiunilor sale. Consider că astfel de sancțiuni nu sunt încă, dar ar trebui implementate. Vorbim de embargo asupra petrolului rusesc, blocarea tuturor băncilor ruse, refuzarea totală a sectorului rusesc IT, oprirea totală a comerțului cu agresorul."

Zelenski a pledat pentru crearea unui precedent pentru retragerea completă a tuturor întreprinderilor străine de pe piaţa rusă, cărora le-a propus să-şi continue activitatea în Ucraina şi să participe la reconstrucţia ţării după război. În acelaşi timp, Zelenski a cerut mai multe arme, exprimându-şi regretul în legătură cu faptul că sprijinul din partea comunităţii internaţionale nu a fost întotdeauna suficient de rapid. Președintele ucrainean a vorbit și despre dependența energetică față de Rusia. Statele Unite şi Marea Britanie au renunţat deja la importul de petrol rusesc. Dar unele ţări din Uniunea Europeană sunt extrem de dependente de hidrocarburile ruseşti şi întâmpină dificultăţi în a se pune de acord în această privinţă.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Doamnelor și domnilor! Nu așteptați acțiuni fatale! Nu așteptați ca Rusia să utilizeze, nu dea Domnul, arme chimice, biologice, nucleare! Nu lăsați agresorul să creadă că lumea nu e suficient de unită. Apărați libertatea și pacea din lume!"

Chiar dacă a apreciat ajutorul pe care l-a primit până în prezent, preşedintele ucrainean consideră că încă nu este suficient. Zelenski a subliniat că porturile ucrainene la Marea Neagră 'sunt complet blocate', iar forţele ruse fură grâul, împiedicând exporturile de cereale. Liderul de la Kiev a subliniat necesitatea creării unui coridor care să permită exportul de cereale.

Opinia ta contează. Comentează!