Poalelungi, președinte la CC
Social 16 martie 2018, 19:40 | 1158

Avansare cu pași repezi pentru fostul președinte al Curții Supreme de Justiție. Mihai Poalelungi a depus astăzi jurământul în Parlament pentru funcția de judecător al Curţii Constituţionale și tot azi a fost ales președinte al acestei instituţii. Întregul proces a trezit semne de întrebare fracțiunii PLDM, care afirmă că aparent avem o regizare privind ocuparea funcțiilor înalte în stat.

Mihai Poalelungi a depus jurământul în fața deputaților în această dimineață.

A urmat aprobarea demisiei lui Poalelungi din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Pe marginea acestui subiect a luat cuvântul deputatul PLDM Iurie Țap.

Țap a mai condamnat faptul că în acest caz a fost vorba despre concursul unui singur candidat.

Declarațiile nu au fost comentate.

Dintr-un comunicat de presă al Curții Constituționale aflăm că, în ședința de astăzi, Mihai Poalelungi a și fost ales, prin vot secret, președinte al instituției pentru următorii trei ani. Poalelungi urmează să îl înlocuiască pe Tudor Panțâru, după ce acesta și-a dat demisia la sfârșitul lunii ianuarie, invocând motive personale.

Amintim că Poalelungi a fost ales acum o săptămână judecător al Curții Constituționale de către Consiliul Superior al Magistraturii. El a fost singurul candidat înscris în cursă, fiind votat unanim, iar apoi nu a ieșit în fața presei.

Mihai Poalelungi a devenit președinte al Curţii Supreme de Justiţie în 2012, când şi-a lăsat funcţia de magistrat CEDO, iar în 2016 a fost ales pentru un al doilea mandat la șefia CSJ. Numirea acestuia a avut loc pe fundalul unui protest la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile și ai unor partide extraparlamentare, care au încercat să împiedice promovarea judecătorului, despre care spun că i-ar fi loial lui Plahotniuc, fapt negat de Poalelungi. Modul în care s-a desfăşurat concursul la CSM l-a contrariat şi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care s-a arătat surprins că a fost vorba despre un concurs cu un singur candidat. Pe durata mandatului, numele lui Mihai Poalelungi a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. Fostul deputat PLDM Ion Butmalai declara în 2013, cu referire la informaţii oferite de SIS, că Mihai Poalelungi ar fi participat în 2012 la elaborarea schemei de legalizare a atacului asupra Băncii de Economii. Judecătorul a negat orice implicare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie