Mitropolia Moldovei se plânge Moscovei că pierde teren din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina
Social 20 octombrie 2023, 19:43 | 793

Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Moscovei, a intrat într-o fază critică. E aproape de faliment instituțional. Acesta este mesajul, pe care i l-a trimis mitropolitul Vladimir patriarhului rus, Kirill. Mitropolitul îi reproșează patriarhului lipsa de sprijin în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova.

Mitropolitul Vladimir scrie că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, deoarece orice intervenție în interesul bisericii rusești, care este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina, ar fi considerat „drept sabotaj antinațional”.

MESAJUL MITROPOLITULUI VLADIMIR: "Ne aflăm într-o situație de faliment instituțional. Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia."

Mitropolitul Vladimir îi reproșează patriarhului Kirill că în Rusia, atât autoritățile laice, cât și cele bisericești i-au tratat pe moldoveni ca pe un popor fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa.

MESAJUL MITROPOLITULUI VLADIMIR: "Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri. Într-un timp relativ scurt ea se va uni inevitabil cu România și, desigur, tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove poate doar urmări aceste transformări."

Mitropolitul Vladimir afirmă în scrisoarea sa că a cerut de mai multe ori ajutorul Moscovei, dar de fiecare dată a fost tratat cu ignoranță. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, episcopul Ioan Moșneguț, ne-a confirmat veridicitatea scrisorii. El spune că Patriarhia rusă nu răspuns, deocamdată.

IOAN MOȘNEGUȚ, vicar mitropolitan: "- Nu credeți că această scrisoare ar putea să strice relațiile dintre Mitropolia Moldovei și Patriarhia Moscovei? - Nu știu dacă această scrisoare va aduce prejudicii de asemenea ordin. Dar faptul este cert: scrisoarea a fost expediată."

Mitropolitul Vladimir a expediat scrisoarea în adresa patriarhului Rusiei Kirill pe 5 septembrie curent.

Opinia ta contează. Comentează!