Un tânăr de 18 ani a intrat cu două arme în școală și a ucis 19 copii și doi profesori în statul american Texas
Externe 25 mai 2022, 17:40 | 737

Un tânăr de 18 ani a ucis cel puțin 19 copii și doi profesori, într-o scoală din statul american Texas. Atacatorul a fost împușcat de poliție. Tragedia de ieri aruncă America înapoi în coşmarul masacrelor în mediul şcolar, fiind cel mai sângeros atac din ultimii zece ani.

HAL HARRELL, reprezentantul școlii din Uvalde: "Inima mi-a fost frântă astăzi. Suntem o comunitate mică și vom avea nevoie de rugăciunile voastre ca să trecem peste asta."

Atacul armat a avut loc la şcoala elementară Robb din Uvalde, un oraş între San Antonio şi frontiera cu Mexicul, unde învață peste 500 de copii. Un tânăr de 18 ani ar fi deschis focul chiar în incinta școlii, "într-un mod atroce şi fără sens", potrivit guvernatorului statului Texas.

GREG ABBOTT, guvernatorul statului Texas: "Credem că acesta și-a lăsat mașina și a intrat în școala elementară cu un pistol și ar avea asupra sa și o armă de asalt."

Atacatorul ar fi făcut rost de arme procurându-le legal, cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani. El și-ar fi făcut studiile în aceeași școală unde a avut loc masacrul. Motivele atacului rămân deocamdată necunoscute. Înainte de a veni în școală, suspectul și-ar fi împușcat și bunica.

PEDRO ARRENDONDO, șeful comisariatului de poliție din Uvalde: "Investigațiile nu arată că suspectul acționa de unul singur în această crimă. Familiile sunt acum anunțate despre cele întâmplate."

Lumea din orașul Uvalde s-a rugat pentru victime și a cerut revizuirea urgentă a legii privind portul armelor.

Președintele Joe Biden a criticat opoziţia republicană, care îi blochează toate încercările de a trece prin Congres o serie de măsuri, cum ar fi verificarea obligatorie a cazierului şi antecedentelor psihiatrice ale persoanelor care cumpără arme.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Ca națiune, trebuie să ne întrebăm când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta cu lobby-ul armelor? Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom face ceea ce cu toții știm că trebuia demult făcut? Ideea că un copil de 18 ani poate intra într-un magazin și cumpăra două arme este greșită!"

Tabăra conservatoare a refuzat până în prezent să aplice o interdicţie privind comercializarea puştilor de asalt către civili, precum cea care a existat în Statele Unite între 1994 şi 2004 pentru anumite arme semiautomate. La doar câteva ore după masacru, senatorii republicani din Texas au exclus posibilitatea implementării măsurilor de control a armelor, declarând că subiectul încearcă a fi politizat.

TED CRUZ, senator republican al statului Texas: "Puteți observa că soluția imediată propusă de democrați și jurnaliști este restricționarea drepturilor constituționale ale cetățenilor care respectă legea. Asta nu lucrează, nu e efectiv. Asta nu previne crimele."

Atacurile cu armă în locuri publice sunt aproape zilnice în Statele Unite, iar criminalitatea cu arme de foc este în creştere. În 2018, țara a fost marcată de tragedia dintr-un liceu din statul Florida, în care au decedat 17 persoane. Cel mai sângeros atac a avut loc în 2012, la o școala din statul Connecticut. Atunci un bărbat a ucis 26 de persoane, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!