Știrile Curente

Meteo Horoscop
14 miliarde de lei, pe umerii cetăţenilor
Garanţia de stat de 14 miliarde de lei, oferită Băncii Naţionale pentru creditele acordate Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, instituţii rămase recent fără licenţe de activitate, va fi transformată în datorie publică până la finele acestui an. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. Asta înseamnă că povara financiară va fi pusă pe seama cetăţenilor, având în vedere că autorităţile vor plăti datoria către BNM din bugetul de stat. 

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat în cadrul Comisiei economie, buget şi finanţe, că statul se va angaja să plătească cele 14 miliarde de lei Băncii Naţionale începând cu anul 2016. Până atunci, Guvernul urmează să elaboreze un proiect de lege prin care garanţiile acordate în două rânduri BNM-ului de către Guvernele Leancă şi Gaburici, pentru salvarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, se vor converti în datorie publică.

Asta în condiţiile în care, anul trecut, Banca Naţională a oferit credite de urgență celor trei bănci jefuite la o dobândă de doar 0,1 la sută. Ministrul Finanţelor nu precizează însă în câţi ani va fi restituită întreaga datorie Băncii Naţionale şi nici care va fi rata dobânzii pentru următorii ani.
Potrivit calculelor efectuate de unii deputaţi însă, suma pe care statul ar urma să o plătească BNM-ului doar în 2016 s-ar ridica la 2 miliarde de lei.
Dacă această cifră ar fi împărțită pe cap de locuitor, fiecărui cetățean al Republicii Moldova i-ar reveni o contribuţie de aproximativ 700 de lei. Amintim că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au intrat în insolvenţă după ce au acordat credite neperformante de peste 13 miliarde de lei. Instituţiile au împrumutat peste 14 miliarde de lei de la Banca Naţională, după ce Guvernul a dat garanţii de stat pentru suma contractată. Întrucât autorităţile au decis să lichideze cele trei instituţii financiare, creditul urmează a fi pus pe seama cetăţenilor. O investigaţie realizată de compania internaţională Kroll a scos la iveală că printre cei care au prejudiciat instituţiile financiare se numără şi controversatul om de afaceri Ilan Shor, care are statut de învinuit în dosarul jafului de miliarde din sistemul bancar, acuzaţii pe care Shor le respinge. 


 
28 October 2015 19:50 753
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64