Zeci de străini, care şi-au găsit adăpost în Republica Moldova, au marcat astăzi, la Chişinău, Ziua Internaţională a Refugiaţilor. Şi-au dat întâlnire în grădina publică "Ştefan cel Mare", unde au dansat şi au cântat melodii tradiţionale, ca să mai uite, măcar pentru o zi, de probleme. Cei mai mulţi dintre ei au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, din cauza conflictelor armate din ţările de origine. Spun că deşi se simt bine în Moldova, ar dori să se întoarcă acasă.

Muhamed Koja este din Siria şi s-a mutat la Chişinău, oraşul în care şi-a petrecut studenţia, împreună cu soţia şi cei patru copii. A fugit dintr-o ţară măcinată de un război crunt, dar, chiar şi aşa, spune că vrea să se întoarcă acasă.

Printre refugiaţii care şi-au găsit adăpost în Moldova este şi Tatiana Zadrienko, originară din regiunea Doneţk, Ucraina. Acum un an a fugit din zona de conflict. Şi-a părăsit casa, rudele şi prietenii pentru a-şi feri familia de bombe şi gloanţe.

Bărbatul din imagine este din Uzbekistan. Spune că este creştin, motiv pentru care ar fi fost prigonit de musulmani.

Sărbătoarea refugiaţilor a culminat cu un concert de cântece şi dansuri.

Potrivit Biroului de Migraţie şi Azil, în Moldova, locuiesc 413 refugiaţi, din 31 de ţări. Jumătate dintre ei provin din Siria.