2016 a fost un an negru pentru comunitatea artistică. Nume mari care au definit evoluția muzicii s-au stins din viață în acest an. Anterior decesului superstarului pop George Michael, anul 2016 a fost marcat de pierderea unor legende precum David Bowie, Prince și Leonard Cohen.

Lista neagră a anului 2016 a început cu David Bowie. Interpretul de muzică rock s-a stins pe 10 ianuarie, la două zile după ce împlinise 69 de ani. Vedeta britanică a dus în secret o luptă de 18 luni împotriva cancerului hepatic. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scenă rock’n’ roll, David Bowie a fost considerat un influent inovator, în special datorită pieselor sale din anii 70.

A urmat cântărețul american Prince. Starul a murit în aprilie, la 57 de ani, în urma unei supradoze de droguri. Solistul a dat un puls nou muzicii cu hiturile “Purple Rain” și “When Doves Cry”.

Tot în 2016, o altă legendă a muzicii s-a stins din viață. Este vorba despre interpretul, poetul și romancierul canadian Leonard Cohen. El a decedat în noiembrie, la vârsta de 82 de ani. Vocea sa gravă și timbrul special i-a adus mulţi admiratori la nivel mondial. Leonard Cohen a publicat peste 10 romane și cărţi de poezie şi a înregistrat mai mult de 20 de albume.

O altă pierdere grea pentru lumea muzicii este cea a starului pop George Michael. Interpretul britanic a murit la vârsta de 53 de ani, din cauza unei insuficiențe cardiace, chiar în ziua de Crăciun. George Michael a devenit cunoscut după ce a înfiinţat, la începutul anilor 80, grupul pop ”Wham!”. Ulterior, și-a construit o carieră de succes în calitate de artist solo, iar de-a lungul a patru decenii au fost cumpărate mai mult de 100 de milioane de albume. Primul său disc "Faith", din 1987, a fost vândut în 20 de milioane de exemplare și a ocupat prima poziție în topuri.