Sărbătoare mare pentru credincioşii ortodocşi de stil vechi, care îl pomenesc astăzi pe Sfântul Ilie, ocrotitorul recoltelor şi aducător de ploi. Cu acest prilej, biserica din comuna Grătieşti a fost plină de credincioşi care au venit să se roage pentru sănătate, pentru binele casei şi pentru copii. Totodată, enoriaşii s-au închinat la o icoană a Sfintei Matrona, adusă din Moscova, care se află acolo de o săptămână.

La biserica "Sfânta Treime" din comuna Grătieşti, oamenii au venit cu mic cu mare la slujbă şi au adus cu ei fructe şi legume pentru a fi sfinţite.

Totodată, oamenii au îngenunchiat în faţa icoanei Sfintei Matrona, care timp de trei săptămâni s-a aflat în Catedrala Mitropolitană "Naşterea Domnului", iar acum câteva zile a fost adusă la Grătieşti.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfântul Ilie, agricultorii nu muncesc, întrucât se spune că proorocul trimite pe pământ grindină şi fulgere, iar cei care se încumetă să lucreze sunt pedepsiţi. Potrivit statisticilor, în Moldova, peste 17 mii de bărbaţi poartă numele Ilie sau Ilia şi aproape 1.500 de femei se numesc Ilinca.