Gerul năprasnic şi ninsorile puternice au pus stăpânire pe întreaga Europă, iar condițiile meteo nu par să se amelioreze în curând. De săptămâna trecută până acum, valul de frig a făcut 60 de victime. Situaţia este mai gravă în ţările din sudul continentului, acolo unde ninsorile abundente sunt un fenomen neobișnuit.

Ninsorile fac ravagii, în special, în ţările balcanice. Starea de urgenţă a fost instituită în mai multe regiuni din Serbia, unde temperaturile au coborât până la minus 33 de grade. Mai mult, navigaţia pe Dunăre a fost suspendată.

Nici Albania nu a fost scutită de frig. Acolo s-au înregistrat minus 22 de grade, iar într-un oraş croat de pe malul Mării Mediterane a nins pentru prima dată după 32 de ani.

Pentru locuitorii Turciei, această iarnă este una dintre cele mai grele din ultimii ani. După mai bine de trei zile de ninsori, stratul de zăpadă măsoară 65 de centimetri la Istanbul. Ninsoarea a provocat o tragedie în acest oraș, unde un om a murit, iar cel puţin 10 au fost răniţi după ce acoperişul de pânză care proteja terasa unei moschei s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii.

Nici Grecia nu a scăpat de ninsori. Capitala elenă s-a trezit acoperită cu un strat gros de omăt. Este un fenomen neobişnuit pentru locuitorii Atenei, care nu au mai văzut atâta zăpadă din 2008. Zeci de drumuri de la periferie au fost blocate, în timp ce traseele mai multor autobuze au fost modificate din cauza ninsorilor puternice căzute noaptea trecută.

Primăria Atenei a hotărât să prelungească până la sfârșitul săptămânii programul nocturn al unor instituții municipale care pot găzdui aproximativ 20.000 de oameni fără adăpost. Situația este mai neplăcută pentru zeci de imigranți blocați pe insula elenă Lesbos, care au avut de înfruntat ger și ninsori puternice.

Meteorologii vin însă cu vești bune. Ei anunță că, începând din această seară, vremea în Grecia se va ameliora. Valul de frig şi ninsori puternice a ajuns chiar şi în sudul Italiei. În Sicilia, a fost solicitat ajutorul soldaților, care au intervenit pentru a salva mai mulţi oameni blocaţi pe versanţii înzăpeziţi ai vulcanului Etna. Timp de câteva zile, din cauza zăpezii, un sat din Sicilia a rămas izolat de restul lumii.

Italienii se vor confrunta cu o iarnă geroasă și săptămâna viitoare. Asta pentru că meteorologii avertizează că un nou front atmosferic de origine polară va acoperi peninsula începând de luni.