Suntem martorii unei înţelegeri de cartel la care participă statul în defavoarea cetăţenilor. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, după ce ieri, ANRE a majorat din nou preţurile plafon pentru benzină și motorină. Andrei Năstase mai spune că responsabilii din domeniu, printre care și Consiliul Concurenței, ar urma să ia imediat atitudine, iar ANRE ar trebui să reducă tarifele cu cel puţin 30 la sută. Reprezentanții instituțiilor vizate în declarații nu au vrut să comenteze subiectul.

Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Alexandru Slusari a analizat prețurile produselor petroliere la benzinăriile din Ucraina şi a constatat că sunt cu trei lei mai mici comparativ cu cele de la noi. În Chişinău a observat însă că nu există deloc concurenţă între operatori.

Şi expertul în energetică Victor Parlicov susţine că statul nu intervine corespunzător pe piață.

Șeful serviciului de presă al ANRE, Anatol Barbei, a declarat că instituţia nu comentează aceste declaraţii, pe care le consideră politice. Am solicitat o reacție și de la Consiliul Concurenţei, însă, până la această oră, nu am primit niciun răspuns. Precizăm că preţul carburanţilor a fost majorat pentru a patra oară consecutiv în ultimele două luni. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a scumpit cu 63 de bani, iar un litru de motorină - cu 44 de bani. După ce au aflat vestea proastă, marți seara, şoferii au făcut coadă la benzinării pentru a-și face plinul la tariful vechi. De menționat că niciun partid de la guvernare nu s-au autosesizat pe marginea acestor scumpiri.