Avocaților afaceristului Veaceslav Platon nu li se permite să discute cu clientul lor fără prezența mascaților. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței de judecată în dosarul Platon. Instanța urma să examineze mai multe demersuri ale apărătorilor lui Platon, dar şi ale acuzatorului de stat, însă şedinţa a fost întreruptă pentru o altă zi. Asta pentru că afaceristul a depus mai multe cereri de recuzare a completului de judecători.

În timpul şedinţei, avocaţii lui Veaceslav Platon au solicitat instanţei să aibă o convorbire cu clientul lor fără prezenţa mascaţilor. Cererea a fost respinsă, fapt care a generat recuzarea judecătorilor.

Cererea de recuzare a ajuns la judecătorul Ion Morozan, cel care s-a abţinut anterior să examineze cauza Platon. Asta pentru că fiul lui Morozan este ofiţer la Centrul Naţional Anticorupţie. Cu toate acestea, solicitarea a fost examinată, iar ulterior, respinsă. Hotărârea a fost pronunțată cu uşile închise, iar Platon a fost dat afară din sala de judecată.

După ce dosarul a revenit la completul iniţial, Platon a cerut ca şedinţa preliminară să fie publică, dar judecătorii au respins solicitarea. Ulterior, afaceristul a dat vot de neîncredere completului, iar judecătorii şi-au examinat propria recuzare.

Şedinţa următoare va avea loc pe 13 ianuarie. Veaceslav Platon este acuzat că ar fi beneficiarul a 800 de milioane de lei furate de la Banca de Economii prin intermediul mai multor firme offshore. El a fost reţinut și adus în Moldova din Ucraina cu o cursă charter și riscă până la 25 de ani de puşcărie. Platon spune însă că dosarul ar fi fost deschis la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, care nu a comentat în niciun fel acuzaţiile.