Știrile Curente

Meteo Horoscop
Deciziile din justiție vor fi publicate
Aşadar, majoritatea deciziilor din justiție NU vor fi anonime. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat un regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție. A fost votat proiectul președintelui CSJ, care permite căutarea documentelor după numele părților. Asta deși tot membrii CSM au propus inițial un regulament ce elimina această posibilitate și care a provocat indignare printre jurnaliști, avocați și membri ai societății civile. Ședința a decurs cu scântei. 

La examinarea subiectului privind cele două regulamente au fost prezenți opt membri ai Consiliului. Au lipsit ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, Nina Cernat și șeful CSM, Victor Micu. Cel din urmă a absentat din cauza unei înmormântări. Președinte al ședinței a fost ales Dumitru Visternicean. Discuțiile au demarat cu divergențe. 

Deși nu s-a prezentat, ministrul Justiției a cerut amânarea examinării acestei chestiuni. Colegii săi au respins solicitarea și au trecut la examinarea regulamentului de bază propus de CSM, care a provocat nemulțumirea ONG-urilor și a presei, dar și a regulamentului de alternativă, elaborat de președintele CSJ Mihai Poalelungi, care nu a fost dezbătut până acum. 

În final, membrii CSM au votat pentru proiectul CSJ. După aprobare, președintele ședinței nu a vrut să spună cum au fost repartizate voturile pe marginea acestei chestiuni și nici câte voturi au fost în general. 

Totuși, regulamentul CSJ prevede faptul că la elementul anonim al deciziilor judecătorilor se va recurge doar atunci când o vor cere interesele minorilor sau în alte câteva situații. 
 
10 October 2017 19:21 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64