Știrile Curente

Meteo Horoscop
Zi tensionată în Catalonia
Zi tensionată şi în Catalonia. Parlamentul regional de la Barcelona se reunește într-o ședință în cadrul căreia ar putea fi proclamată independența provinciei. Deocamdată nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla, însă Guvernul de la Madrid susține că este pregătit să acţioneze. 

Liderul catalan va susţine în ședința de astăzi a Parlamentului regional un discurs despre actuala criză politică declanşată de referendumul de pe întâi octombrie. Este şi ziua în care separatiştii ar putea declara unilateral independenţa Cataloniei. Cu toate acestea, primarul Barcelonei, una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea regiunii de Spania, a anunțat că rezultatele scrutinului nu sunt suficiente pentru a declara independenţa.

În ziua de după referendum, liderii catalani erau deciși că independenţa este inevitabilă. După o săptămână de presiuni din partea autorităților de la Madrid, a Uniunii Europene, dar şi a sutelor de mii de demonstranți din toată ţara care au manifestat pentru unitate, separatiştii par să fi pierdut teren, iar părerile sunt divizate. 

Amintim că în cadrul plebiscitului de acum o săptămână, peste 90 la sută dintre cele 2,3 milioane de catalani, au votat în favoarea separării de Spania. Curtea Constituţională spaniolă a invalidat referendumul, iar guvernul de la Madrid a avertizat că ar putea suspenda autonomia Cataloniei. 
 
10 October 2017 17:10 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64