Știrile Curente

Meteo Horoscop
Independență amânată în Catalonia
Liderul Cataloniei ia prin surprindere. La mai bine de o săptămână de la controversatul referendum pentru separarea de Spania, președintele regional a ales calea de mijloc. El a declarat independența Cataloniei, însă într-un mod simbolic, și a suspendat punerea în aplicare a deciziei, pentru a purta negocieri cu Madridul. Anunțul a provocat nemulțumiri în rândul unor locuitori ai regiunii. 

Cu o întârziere de o oră şi jumătate, liderul catalan și-a susținut în cele din urmă discursul de la tribuna Parlamentului din Barcelona, de altfel unul așteptat cu sufletul la gură de locuitorii Cataloniei. Supus unei presiuni din partea tuturor păriților, președintele separatist a declarat că regiunea trebuie să devină și va fi un stat independent. Nu înainte însă de a purta un dialog cu autoritățile de la Madrid. Mai mult, el a îndemnat Guvernul spaniol să accepte o mediere pentru stabilirea unui sistem de colaborare care să fie benefic pentru ambele părţi. 

Ulterior, Puigdemont a semnat Declaraţia de Independenţă, fiind urmat de 70 de parlamentari, dar a fost vorba despre o procedură mai mult simbolică. Decizia liderului catalan a provocat dezamăgire printre zeci de mii de catalani, care au urmărit din stradă discursul, în speranța că vor fi martorii unui moment istoric.

La Madrid, decizia liderului catalan a fost primită cu şi mai multă prudenţă. De altfel, autorităţile centrale au blocat până acum orice mișcare și negociere privind separarea Cataloniei de Spania. Amintim că, pe întâi octombrie, separatiștii catalani au validat un referendum de independență şi şi-au anunţat victoria. Potrivit Guvernului regional, în contextul prezenței la urne a 43 la sută dintre alegători, peste 90 la sută dintre voturile exprimate au fost pentru separarea Cataloniei de Spania. Susţinătorii unităţii țării au organizat, la rândul lor, mitinguri în masă, în care s-au opus secesiunii. La nivel european, mesajul transmis a fost unul clar pentru separatiști: un eventual stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională. 
 
11 October 2017 17:08 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64