Știrile Curente

Meteo Horoscop
Starea ţării se înrăutăţeşte
Starea țării continuă să se înrăutățească, iar vulnerabilităţile interne s-au agravat în ultimii doi ani. Mai mult, perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova sunt incerte în contextul în care reformele atât de necesare pentru bunăstarea cetăţenilor sunt mai degrabă mimate. Acestea sunt concluziile Raportului de Stare a Țării, ediția 2017, lansat recent de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. 

Autorii Raportului de Stare a Țării remarcă faptul că economia Republicii Moldova rămâne bazată prea mult pe consum, agricultura este necompetitivă, iar sectorul privat își diminuează continuu activitatea investițională. Nevalorificarea potențialului de export, ocuparea informală a forţei de muncă, cât și tendințele din economia tenebră au distanțat și mai mult Republica Moldova de statele membre ale Uniunii Europene, dar şi de cele din Europa de Est.

În studiu se mai spune că reformele ce țin de justiție și combaterea corupției, convenite cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, au fost fie neglijate, fie mimate, dovadă fiind nefuncționarea plenară a mecanismului de integritate, încă din august 2016, dar și nefinalizarea reformei Procuraturii Anticorupție.

Ocolirea procedurilor legale de transparență decizională, mimarea consultărilor publice, tentativele de a vota proiecte contradictorii, precum cel referitor la legalizarea capitalului, și eschivarea de la angajamentele internaționale au sporit neîncrederea societății și a partenerilor externi față de guvernarea de la Chișinău, se mai arată în Raportul de Stare a Țării. Totodată, procesele de judecată poartă mai degrabă caracterul unei penalizări politice decât al unei justiții echitabile și transparente, mai spun autorii cercetării. 

Prin urmare, autoritățile trebuie să depolitizeze în mod urgent serviciul public, să demareze procesul de reforme de jos în sus, să implementeze efectiv reforma sistemului de integritate şi să sporească transparența instituțiilor publice, se mai spune în raport. Studiul nu a fost comentat deocamdată de autorităţi. 
 
11 October 2017 19:28 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64