Știrile Curente

Meteo Horoscop
Începe lupta pentru fotolii în CSM
A început cursa pentru obţinerea unui fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii. Opt candidaţi vor lupta pentru şase locuri. Pe site-ul instituţiei a fost publicată lista judecătorilor care aspiră la această funcție, întrucât în curând expiră mandatele actualilor membri. Unii pretendenţi au figurat în scandaluri mediatice, iar alţii au atitudine critică față de sistem. Trei dintre concurenți tind să obţină al doilea mandat, inclusiv președintele CSM, Victor Micu. 

Adunarea generală a judecătorilor se va desfăşura pe 20 octombrie. Printre cei care s-au înscris în cursă îi regăsim pe actualul şef al CSM, Victor Micu, propus de Curtea Supremă de Justiție. Şi candidatura lui Petru Moraru este din partea CSJ. Iar Nina Cernat, actualul membru al Consiliului, și Alexandru Gheorghieș, președintele Curții de Apel Bălți, sunt candidaţii Curților de Apel din țară. Din partea primelor instanțe au fost recomandaţi Anatolie Galben și Dorel Musteață, ambii de la Judecătoria Chișinău, Musteață fiind în prezent membru CSM. Singurii care nu au fost propuşi de către colective și și-au depus personal dosarele sunt Viorica Puica și Gheorghe Balan, de asemenea de la Judecătoria Chișinău. Totodată, pentru două locuri vacante de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii s-au înscris Luiza Gafton de la CSJ, Anatolie Pahopol și Sergiu Furdui de la Curtea de Apel Chișinău, precum și Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău.
Unii dintre aspiranții la funcția de membru al CSM sunt cunoscuți opiniei publice, alții mai puțin. De exemplu, Victor Micu este președintele Consiliului, iar în acest a fost avansat în funcție, tot de către colegii din CSM, de la judecător al primei instanțe la judecător al Curții Supreme de Justiție. De altfel, candidatura sa este propusă tocmai de CSJ. Nu a activat însă deocamdată acolo și a ales să candideze repetat pentru un mandat în CSM. Victor Micu a exercitat anterior funcţia de preşedinte al fostei Judecătorii a sectorului Râşcani al capitalei. El este cel care în urma violenţelor din aprilie 2009, atunci când era șef de instanță, a emis o încheiere în baza căreia judecătorii din sectorul Râșcani s-au deplasat în comisariatul de poliţie pentru a examina dosarele tinerilor protestatari. Potrivit celei mai recente declarații de avere, Micu deține un apartament din 2009 și conduce din 2011 un Volvo. Despre colegul său de la Curtea Supremă de Justiție, Petru Moraru, presa a scris că a făcut parte din completul de judecată care i-a achitat în dosarul "7 aprilie" pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc și pe fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari. În declarația de avere, judecătorul Petru Moraru indică o casă nefinisată, de 300 de metri pătrați, un imobil dobândit în 2007, un apartament obţinut în 2014 și patru spaţii de birouri, cu o suprafață totală de 182 de metri pătrați. Moraru mai declară patru automobile: un Moskvici, fabricat în 1997 şi primit cadou de la unul dintre președinţii Republicii Moldova, un Mercedes deţinut prin comodat și o Mazda în leasing. 
Să trecem la candidații de la Curțile de Apel. Nina Cernat, care aspiră la al doilea mandat în CSM, a fost implicată în mai multe scandaluri mediatice. În 2012, ziarul „Adevărul” a publicat o anchetă în care dezvăluia că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux, amplasat în cartierul numit „Orașul Poveștilor” din capitală, trecut pe numele soacrei sale, o pensionară de peste 80 de ani. Numele ei s-a regăsit și în lista judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Cernat nu indică niciun autoturism în declarația pe venit. Cât despre președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, care este și membru în Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, structură subordonată CSM, portalul Moldova Curată a scris că locuiește într-un apartament pe care nu l-a declarat. Atunci Gheorghieș a spus că închiriază locuinţa oferită de Consiliul Municipal Bălți și că urmează să o privatizeze. În declarația de avere a judecătorului este trecută o casă dobândită în 2011, dar nicio mașină. Curios este faptul că deși acum aspiră la un mandat în CSM, la sfârșitul anului 2016, Gheorghieș și-a prezentat cererea de demisie din sistem, după care s-a răzgândit.
Iar din partea primelor instanțe sunt patru candidați. Anatolie Galben, judecător la sediul Râșcani al instanței capitalei, este și membru în Colegiul disciplinar, subordonat CSM-ului. Pe Galben presa l-a supranumit "judecătorul din iad" pentru faptul că în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a judecat tineri, contrar legii, în comisariatele de poliţie. În 2015, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti a refuzat să îl reconfirme în funcția de judecător, motivând că, în examinarea mai multor dosare, Anatolie Galben nu a dat dovadă de imparţialitate şi nu a respectat Codul de Etică. Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus însă repetat pentru reconfirmare și astfel i-a salvat cariera. În declarația de avere, judecătorul nu indică nicio locuință, dar menționează că deține din 2012 un Mercedes.
Un alt candidat, Dorel Musteață, cândva președinte al fostei Judecătorii Anenii Noi, își dorește un al doilea mandat în CSM. În declarația de avere a trecut două apartamente, o casă și un automobil Mazda.
Cât privește magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, el este cunoscut opiniei publice pentru viziunile sale critice față de sistem. La cea mai recentă adunare a judecătorilor, care a avut loc în martie, Gheorghe Balan le-a reproşat colegilor săi că au lăsat ca justiția să alunece nemilos în mâinile politicienilor. Balan, care are o experiență de 21 de ani, a candidat anterior atât pentru un mandat în CSM, dar și pentru promovare în carieră, dar niciodată nu a acumulat numărul necesar de voturi. Are un apartament din 2001 și o mașină marca Mazda. Şi Viorica Puica, tot de la Judecătoria Chișinău, sectorul Botanica, este cunoscută pentru atitudinea critică faţă de neregulile din sistem. Având o experiență de 15 ani, ea a candidat în repetate rânduri pentru promovare, niciodată nu era susținută însă prin vot. Puica declară un apartament din 2004 și un automobil marca Nissan, dobândit în 2008. 
Lista finală a candidaților va fi publicată de Consiliul Superior al Magistraturii cu trei zile înainte de adunare și va rămâne aceeași în cazul în care niciunul dintre judecători nu se va răzgândi. 
CSM are 12 membri, dintre care trei sunt din oficiu. Este vorba despre ministrul Justiţiei, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie şi procurorul general. Trei membri urmează să fie aleşi de Parlament din rândul profesorilor universitari. 
 
06 October 2017 19:27 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64