Știrile Curente

Meteo Horoscop
Proiect controversat, intrat în vigoare
Străinii vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de cinci ani. Regulamentul cu privire la dobândirea cetăţeniei prin investiţie, aprobat de Guvern săptămâna trecută, a fost publicat deja în Monitorul Oficial. 

Potrivit regulamentului, străinii care își doresc cetățenia moldovenească pot investi bani în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova, cum ar fi sectorul imobiliar, financiar şi cel al investiţiilor publice. Proiectul prevede şi anumite condiții în privinţa reputaţiei economice şi financiare pe care ar urma să o aibă solicitanții. Astfel, aceștia trebuie să aibă un cazier juridic curat, fără antecedente penale, inclusiv stinse, pentru infracțiuni de spălare a banilor, finanţarea terorismului, muncă forţată, încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi a drepturilor de proprietate industrială, furt, escrocherie, delapidarea averii străine, cauzare de daune prin înşelăciune sau abuz de încredere, dobândirea sau comercializarea bunurilor despre care se ştie că au fost obţinute pe cale criminală, fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare false. Anterior, unii economiști s-au arătat sceptici că aceste reguli vor evita pătrunderea unor investitori dubioși în țara noastră, pe motiv că nu există pârghii eficiente de verificare a reputației acestora. Mai mult. Unii experți au declarat că prin această hotărâre se încearcă înrădăcinarea unui model de țară offshore similar cu cel din Cipru. Şi reprezentanţii organizaţiei Transparency International Moldova au spus că noul mecanism de obţinere a cetăţeniei moldoveneşti ar putea legaliza fluxuri financiare de provenienţă obscură. 
 
06 October 2017 19:14 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64