Știrile Curente

Meteo Horoscop
Sesizarea la CC, admisibilă
Sesizarea prin care Curtea Constituțională a fost solicitată să se pronunțe asupra legalității articolelor ce îi oferă Serviciului de Informații și Securitate competența de a verifica judecătorii a fost declarată admisibilă. Despre aceasta ne-a spus Viorica Grecu, avocata fostei magistrate Domnica Manole, cea care a și propus demersul cu pricina. În același timp, șeful statului a informat-o pe Manole despre motivul refuzului de a anula decretul prin care a demis-o din sistem.  Sesizarea la Curte a fost depusă în contextul dosarului în care Domnica Manole cere la Curtea Supremă de Justiție anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost eliberată din sistem. CSJ a acceptat la sfârșitul lunii august cererile de ridicare a excepțiilor de neconstituționalitate și a suspendat procesul până la un răspuns din partea Curții Constituționale.
Avocata fostei judecătoare afirmă că este inadmisibilă intervenția puterii executive, din care face parte și SIS, în problemele ce țin de puterea judecătorească. Procedural, Curtea Constituțională urmează să stabilească data ședinței în care să examineze demersul. Viorica Grecu ne-a vorbit și despre răspunsul oferit de către șeful statului la cererea prealabilă a Domnicăi Manole.
Amintim că acum trei luni, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare. Și șeful statului a semnat un decret în acest sens. Pe marginea acestui caz, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat pentru Jurnal TV, în urma unei solicitări, că decizia CSM nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor și pare să încalce standardele europene. Și Ambasada Statelor Unite la Chișinău ne-a spus că este îngrijorată de orice acțiuni împotriva judecătorilor care ar putea părea ca motivate politic sau cazuri de justiție selectivă. 
09 October 2017 19:45 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64