Ancheta autorităţilor de la Madrid în cazul referendumului ilegal de independență a Cataloniei ia amploare. Fosta șefă a legislativului regional a dat depoziţii, iar mai apoi a fost eliberată din arest în schimbul unei cauțiuni de 150 de mii de euro, în baza deciziei unui magistrat de la Curtea Supremă de Justiţie a Spaniei.

Șefa parlamentului catalan dizolvat şi alţi cinci foşti oficiali arestați preventiv au depus mărturii la Curtea Supremă de Justiţie în privinţa acuzațiilor de răzvrătire, rebeliune și deturnarea fondurilor publice. Apoi, instanţa a decis ca patru dintre cei cinci foşti deputaţi să fie eliberaţi în schimbul unei cauţiuni de 25.000 de euro pentru fiecare, iar al cincilea nu a trebuit să achite nicio garanţie. Cea mai mare sumă a fost plătită de către fosta preşedintă a legislativului de la Barcelona. Ea și-a petrecut o noapte în închisoare până a găsit 150 de mii de euro care îi asigura eliberarea.

Amintim că și alți opt membri ai fostului Guvern din Catalonia și liderii principalelor două mișcări proindependență din regiune rămân în arest și așteaptă ca procesul în care sunt acuzați de rebeliune să fie judecat de Înalta Curte. Cu aceleași acuzații se confruntă și președintele destituit al provinciei, Carles Puigdemont, dar și patru membri ai echipei sale. Aflați în Belgia, ei s-au predat autorităților de acolo duminica trecută, după ce pe numele lor au fost emise mandate europene de arestare. Tribunalul de la Bruxelles are 15 zile pentru a decide dacă aceștia vor fi extrădați.