Știrile Curente

Meteo Horoscop
Scăpat din ghearele „Justiției” moldovenești
„Cel mai cunoscut asasin plătit din România”. „Ucigașul profesionist”. „Asasinul ratat”. Sunt titulaturile date killerului moldovean Vitalie Proca de presa din România. Tentativa de omor săvârșită de interlop la București a bubuit în toate sursele media de peste Prut, acolo unde, în prezent, individul își ispășește pedeapsa. Proca și-a pătat cazierul judiciar încă în adolescență. Un detaliu demn de tot interesul este faptul că unele dintre crime ar fi putut fi evitate, dacă justiția îl ținea după gratii, așa cum avea toate motivele să o facă.  Vitalie Proca, cetățean moldovean în vârstă de 38 de ani, ispășește o pedeapsă de 21 de ani şi opt luni de închisoare în România după ce, anul trecut, Curtea de Apel București l-a condamnat pentru tentativă de omor. Potrivit procurorilor, citați de presa de peste Prut, Proca a fost angajat de către doi interlopi români să-l asasineze pe un al treilea. Ajutat de Ion Druță, un alt moldovean rău famat, poreclit în lumea criminală Vanea Pisateli, pe 26 noiembrie 2012, killerul s-a deplasat în cartierul Vitan din București, unde a tras mai multe focuri de armă asupra unui tânăr de 26 de ani. Victima, rănită grav la cap și în piept, a fost transportată la spital, iar medicii au reușit să-i salveze viața. Omul împușcat s-a dovedit a fi o altă persoană, decât ținta lui Proca. Killerul și-a confundat victima.

Presa română l-a poreclit „celebrul asasin cu două lovituri ratate”. Asta în contextul în care, cu câteva luni înainte de evenimentele petrecute în cartierul Vitan din București, Proca a comis un alt atentat în Marea Britanie. La Londra, acesta l-a împușcat pe Gherman Gorbunţov, un rus supranumit „bancherul negru”. A tras 6 focuri de armă în timp ce individul intra în blocul în care locuia. Și de această dată și-a rănit grav victima, însă, medicii au reușit să-i salveze viața. Proca ar fi folosit un pistol Makarov, la fel ca şi în tentativa de asasinat din România. Ulterior, poliția britanică l-a identificat pe suspect după imaginile surprinse de camere de supraveghere.

În contextul celor două tentative de omor, fiind căutat de poliţiştii din România şi Marea Britanie, Proca a fost plasat pe lista Interpol. Astfel, în februarie 2013, a fost reținut în Federația Rusă. În noiembrie a aceluiași an a fost extrădat din Moscova la București, unde ulterior a și fost condamnat.

Cele două atentate nu ar fi avut loc dacă Vitalie Proca rămânea după gratii toată viață, așa cum a decis justiția din Moldova în 1998, sau măcar 25 de ani - cum a dictat o altă instanță în 2000. Individul a fost condamnat după ce în decembrie 1997, împreună cu alți trei indivizi, a jefuit o casă din satul Măgdăcești, raionul Criuleni,
unde a bătut trei femei, două dintre care au murit din cauza rănilor. În 2009, avocatul lui Proca a cerut rejudecarea cauzei, iar în martie 2010, Curtea Supremă de Justiție a micșorat pedeapsa de la 25 - la 20 de ani de închisoare.
Peste doar jumătate de an, Proca era eliberat condiţionat. Decizia a fost emisă de un judecător de instrucție din Rezina, chiar dacă deținutul nu a avut niciodată un comportament exemplar. În pușcărie ar fi încălcat de cel puţin 50 de ori regimul de detenţie. Deși scăpase de după gratii, Proca avea interdicția de a părăsi Republica Moldova. Asta, însă, nu l-a împiedicat să obțină pașaport. Inițial solicitarea i-a fost respinsă. Ulterior, însă, aceiași funcționari de la Întreprinderea de Stat Registru i-au acceptat-o. Prin 2013, reprezentanți ai Ministerului de Interne declarau că au pornit un dosar penal pentru a elucida circumstanțele în care Proca a obținut documente de călătorie.

Este de menționat și faptul că înainte să comită crima de la Măgdăcești, Proca fusese condamnat într-un alt dosar pentru jaf. Cu un an mai devreme, Judecătoria Călărași îl condamna la 5 ani de închisoare pentru jaf, dar, pentru că era minor, executarea pedepsei a fost suspendată.

Vitalie Proca a fost căsătorit și are trei copii cu fiica lui Venera Gasparean, preşedintele diasporei armenilor din Republica Moldova. La sfârșitul anului trecut, fostul cumnat al interlopului, David Davitean, a fost arestat pentru supiciuni de complicitate în cazul tentativei de asasinare a lui Gorbunțov, fiind cercetat și într-un alt dosar penal pentru tâlhărie. 
11 November 2017 19:47 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64