Știrile Curente

Meteo Horoscop
Dosarul ar fi fost distribuit fraudulos
Completul care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca de Economii nu avea dreptul să judece cauza penală, iar sentința pronunțată este egală cu zero. Declarațiile au fost făcute de către avocații lui Platon, care mai afirmă că distribuirea dosarului nu ar fi fost efectuată aleatoriu, așa cum prevede legea, ci ar fi ajuns în mod fraudulos pe masa judecătorilor care ar fi comis abateri pe toată durata procesului. 

Avocații afirmă că neregulile au fost depistate în fișa de repartizare a dosarului. Mai exact, este vorba despre ora distribuirii cauzei penale de la un judecător la altul, în condițiile în care trei dintre magistrați își luaseră abținere. Unul dintre apărătorii lui Platon susține însă că declarațiile de abținere au fost examinate după ce dosarul era deja redistribuit.

Apărătorii au făcut referire și la regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la distribuirea cauzelor penale, care spune că este interzisă implicarea, inclusiv a președintelui sau a vicepreședintelui instanței, în procesul de înregistrare și distribuire aleatorie a dosarelor. Cu toate acestea, au fost depistate abateri, afirmă avocații.

Potrivit avocaților, dosarul lui Platon era sortit de la bun început să ajungă la completul format din Victor Boico, Vitalie Budeci și Elena Cojocari, judecători care au tratat cauza cu superficialitate, mai spun apărătorii.

Apărătorii au spus că au depus plângeri cu privire la acțiunile judecătorilor atât la Procuratura Generală, cât și la CSM, însă niciuna dintre instituții nu ar fi întreprins nimic. Reprezentanţii instituţiilor vizate nu au comentat deocamdată declaraţiile avocaţilor. În aprilie, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar judecătorii l-au obligat să achite Băncii de Economii prejudiciu în valoare de aproximativ 800 de milioane de lei. În cadrul ședințelor, Platon a respins învinuirile şi a declarat că banii ar fi fost furaţi de către şeful PD, Vladimir Plahotniuc, iar după aproximativ două luni, afaceristul a fost eliminat din proces pentru că nu s-ar fi conformat unor cerințe ale judecătorilor. 
 
13 November 2017 19:22 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64