Știrile Curente

Meteo Horoscop
Taxele aeroportuare, măr al discordiei
Guvernul a transpus doar 40 la sută dintre directivele europene privind demonopolizarea și concurența loială în ceea ce privește taxele pentru serviciile aeroportuare. Declarația a răsunat în plenul Parlamentului și a fost făcută de către deputatul liberal-democrat Iurie Țap. El a trimis o interpelare Guvernului pentru a obține precizări la acest subiect, însă reprezentantul Ministerului Economiei nu a putut oferi răspunsuri exacte. 

Declarațiile nu l-au mulțumit pe Iurie Țap, care subliniază că Guvernul încearcă să instituie monopol la stabilirea taxelor de aeroport. 

Deputatul adaugă că în decizia Consiliului Concurenței se mai spune că nu au fost stabilite înseși criteriile de formare a tarifelor aeroportuare. 

Întrucât nu s-a făcut claritate pe marginea acestui subiect, Iurie Țap a menționat că va insista pe explicații. Anterior, Țap a prezidat în Parlament o comisie de anchetă menită să elucideze condițiile în care a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, concluzionând că procesul s-a făcut cu abateri grave de la legislație. Încă atunci, deputatul s-a arătat nedumerit că pasagerii sunt obligați să achite la plecare taxa de modernizare în valoare de nouă euro. În 2013, când obiectivul a fost dat în concesiune companiei ”Avia Invest” din Rusia, taxa ar fi trebuit să fie anulată, întrucât investitorul şi-a asumat în contractul încheiat cu statul cheltuielile pentru modernizare. Plata aceasta însă nu a fost suprimată, fapt care generează scumpirea zborurilor. 

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară, ”Avia Invest” SRL, şi-a schimbat de trei ori proprietarii. Presa scria că ultimul acţionar majoritar era o companie off-shore din Cipru, al cărei beneficiar este un afacerist din Moscova. Şi membrii Consiliului de Administraţie al ”Avia Invest” au fost înlocuiţi anterior, printre ei numărându-se și mama vitregă a lui Ilan Șor, primarul din Orhei condamnat în dosarul fraudei de la Banca de Economii. 
 
05 November 2017 19:45 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64