Știrile Curente

Meteo Horoscop
Modificări în Justiție
Schimbări în sistemul judiciar. Guvernul a aprobat un proiect de lege propus de Ministerul Justiției care prevede o serie de noutăți legate de numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, dar și de funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii. Documentul necesită completarea Constituției și urmează să fie examinat de Parlament. Ce alte modificări sunt prevăzute, aflaţi în cele ce urmează.  Una dintre noutățile acestui proiect reprezintă numirea judecătorilor. Dacă în prezent aceștia sunt desemnați pentru un termen inițial de cinci ani, se propune ca această cifră să fie exclusă, iar judecătorii să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată, se prevede modificarea procedurii de numire a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel, dacă până în prezent candidații erau propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii și votați ulterior de către Parlament, atunci pe viitor instalarea lor în funcții va depinde de președintele țării, care va avea dreptul să respingă o singură dată pretendenții.
Modificări ale Constituției se propun și la capitolul „Consiliul Superior al Magistraturii”. Astfel, membrii acestei instituții urmează să fie aleși pentru un mandat de șase ani și nu de patru cum este în prezent și fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutive, așa cum este permis acum. Totodată, se prevede modificarea denumirii de cei trei „profesori titulari” care sunt aleși de către deputați în „reprezentanți ai societății civile cu experiență în domeniul dreptului”. În nota informativă a inițiativei legislative se mai vorbește despre recomandarea de a exclude procurorul general și ministrul Justiției din componența CSM. În acest context, se propune reglementarea expresă a faptului că „o parte a membrilor CSM trebuie să fie judecători”. Nu se menționează însă clar dacă procurorul general și ministrul Justiției vor fi excluși din componență. O altă precizare clară în lege ține de atribuțiile Consiliului. Se propune stipularea faptului că CSM este autoritatea care poate determina și propune Parlamentului mijloace financiare pentru bugetul de stat necesare bunei funcționări a instanțelor de judecată. Documentul își propune armonizarea legislației moldovenești cu cea europeană. Deși acțiunea a fost prevăzută încă în strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, proiectul de lege a fost aprobat de executiv abia acum. Procedural, documentul urmează să fie examinat de către Parlament. 
08 November 2017 19:43 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64